Kultura
DEVETU GODINU ZAREDOM

Festival svjetske književnosti u Zagrebu u rujnu
Objavljeno 25. srpnja, 2021.
Dovodi ponajveća imena svjetske i hrvatske književnosti, a većina će gostiju doći uživo

Festival svjetske književnosti i ove godine, deveti put zaredom, u Zagreb dovodi ponajveća imena svjetske i hrvatske književnosti. Većina će gostiju u Zagreb doći uživo, a bit će i nekoliko hibridnih programa. Od 5. do 11. rujna publika će u Zagrebu, u Hrvatskom glazbenom zavodu i Knjižari Fraktura, na Trećem programu HRT-a, zatim u Uraniji - prostoru kreacije, u Galeriji Canvas te u Botaničkom vrtu, imati priliku uživo slušati razgovore s pedesetak autora iz petnaest zemalja svijeta i s triju kontinenata.Nakon više od petnaest mjeseci života s virusom i drugim izazovima organizatori su, premda suočeni s brojnim preprekama, sretni što mogu najaviti izniman program s više od trideset događanja, dvjema kazališnim predstavama, tradicionalnom izložbom hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili poetskim zbirkama gostiju Festivala. Izložbu ćemo otvoriti 2. rujna u Galeriji Canvas.Ove godine u središtu interesa nam je slovenska književnost, a Slovenija će biti i zemlja gost najvećega svjetskog Sajma knjiga u Frankfurtu 2023. godine. U fokusu će također biti obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Tijekom Festivala posebno ćemo predstaviti bjelorusku književnost i njezine autore, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka.Svečano otvorenje Festivala svjetske književnosti održat će se 5. rujna u 20 sati na Sunčanoj strani Prisavlja uz izravan televizijski prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije. Goste Festivala počinjemo najavljivati početkom kolovoza na festivalskim stranicama, a ubrzo nakon toga objavljujemo i cjelovit program Festivala sa svim informacijama o ulaznicama za pojedina događanja. Ulaz na sva događanja bit će moguć sukladno propisanim epidemiološkim mjerama i uz COVID putovnicu ili negativan test.Festival svjetske književnosti organiziran je uz pomoć pokrovitelja i sponzora: Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, HEP-a, Turističkoj zajednici grada Zagreba, Fondaciji Jan Michalski, Veleposlanstvu Republike Slovenije, Francuskom institutu u Zagrebu, Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu, Austrijskom kulturnom forumu, Goethe-Institutu, Veleposlanstvu države Izrael, Acción Cultural Española i dr.

- Prije svega zahvaljujemo našim stalnim suradnicima autorima, prevoditeljima, moderatorima, tehničarima koji su i ove godine zajedno s nama odlučili da prevladamo barijere, pomaknemo granice i dovedemo goste iz cijeloga svijeta uživo u Zagreb i Hrvatsku - poručuju organizatori Festivala svjetske književnosti.Tanja Kvorka
VIZUALNI IDENTITET RAD STUDENTICE
Vizualni identitet Festivala i ove je godine ostvaren u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na natječaju na kojem su sudjelovali studenti Akademije stručni je žiri u sastavu Maja Rožman (predsjednica), Sibila Serdarević i Tomislav Buntak za pobjednički rad odabrao rad Nikoline Žabčić, studentice prve godine diplomskog studija animiranog filma.

Možda ste propustili...

NAGRADA I. HERGEŠIĆ HRVATSKOG DRUŠTVA KAZALIŠNIH KRITIČARA

Najbolja predstava "Krizni stožer"

DRUŽENJE PJESNIKA HRVATSKE I BUGARSKE

"Kultura uživo u Godini čitanja 2021." u Trnavi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Hebrejska književnost od antike do danas

2

ANA BRNARDIĆ I ZRINKA POSAVEC U ĐAKOVU

Ozvučenje poezije spoj je poezije i glazbe

3

U FERIČANCIMA OTVOREN NOVI OGRANAK MATICE HRVATSKE I IZLOŽBA LONČARA

Cilj: Istraživanje cjelokupne zavičajne baštine