Kultura
IZLOŽBA PORTRETA EUGENA VARZIĆA

Mrzi kad ga zovu hiperrealistom
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Emocije, ovaj put u određenim trenucima života, i to likovnom tehnikom, prikazao je hrvatski suvremeni umjetnik Eugen Varzić. Kako kaže, njegovu ocu trebalo je 25 godina da izjavi da su mu slike "OK" pa je tako nazvao svoju izložbu u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku - "Sve su ti slike OK" - na kojoj je predstavio djela nastala u proteklih pet godina. Za naziv izložbe Eugen Varzić odabrao je poruku svog oca koji mu je, nakon što je vidio slike, napokon dao potvrdu za rad. U umjetničkoj galeriji izložio je svoje portrete. Tehnika klasična, ulje na platnu, no svako lice donosi i njegov komentar situacije koja ga okružuje, podsjeća na neki događaj. Emocija i odsjaj očiju s Varzićevih portreta govore o duboko humanom umjetniku velikog slikarskog naboja koji nas vodi istini ljepote svakodnevlja. Mrzi kad ga svrstavaju u hiperrealizam.

- Tehnički hiperrealizam je sasvim drukčiji od ovoga što radim. On je dosta lišen slikara na platnu, više je tehnički, a kod mene se radi o jednom klasičnom realizmu s time da sam fokusiran na portrete, odnosno lica ljudi, prijatelja, rodbine koristim da ispričam neku svoju priču - napominje Varzić za HRT.

Među portretima su i oni nazvani "Hrvatska", "Srbija" i "Bosna"- kroz lica žena razmatra sudbine triju zemalja, njihove strahove, povijesni balast i nesiguran zalog budućnosti. Proces stvaranja mu je dugotrajan, izabire svoje ukućane, prijatelje kao modele.

- Jedan klasični primjer je ženski portret izložen na izložbi. Mi smo se družili u ateljeu, moja kći je radila šminku, radili smo neke dekoracije i nastao je čitav niz fotografija koje ja kasnije koristim kao ishodišnu točku, filtriram nekako kroz sebe, izbacujem na platno van sasvim nešto drugo od onoga što je prvotno fotografirano - kaže Varzić.

Uz portrete, na izložbi su predstavljeni i pejzaži koji tvore posebnu cjelinu u umjetnikovu stvaralaštvu.

- On nosi tu jednu smirenost Panonskoga mora, sjevera Istre, Poreča, urbanih pejzaža zagasitih tonova, i to je odmak od onih pejzaža koje imamo na jugu koji pršte bojama. To je jedno smireno duboko promišljeno slikarstvo s porukom upitnosti opstojnosti ovakvog društva kakvo jest - komentira kustos izložbe Vinicije Lupis.

Sve u svemu, bravuroznom likovnom tehnikom, bilo da je riječ o pejzažima, totalima ili portretima, slikar Varzić nikoga ne ostavlja ravnodušnim. T.K.
Tehnika klasična, ulje na platnu, no svako lice donosi i njegov komentar situacije koja ga okružuje

25

godina je njegovu ocu trebalo da izjavi da su mu slike “OK”, pa je tako nazvao izložbu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike