Crna kronika
TRAGIČNA PROMETNA NESREĆA KOD SLAVONSKOG BRODA

Deset poginulih i desetci ozlijeđenih u slijetanju autobusa s autoceste
Objavljeno 25. srpnja, 2021.
Beroš: 10 poginulih ,15 teško ozlijeđenih, među kojima i jedna djevojčica

Deset osoba smrtno je stradalo, a nekoliko desetaka je ozlijeđeno, u prometnoj nesreći koja se u nedjelju oko 6,20 sati dogodila na autocesti A3 kod Slavonskog Broda, u blizini naplatnih kućica Slavonski Brod – zapad, na južnom kolničkom traku.


-  U 6,22 sati Policijska uprava brodsko-posavska zaprimila je dojavu o slijetanju autobusa. Dolaskom na mjesto nesreće vidjeli smo da se radi o autobusu kosovskih registracija koji prometuje na redovnoj liniji Frankfurt - Priština. Više od 30 osoba je prevezeno u bolnicu u Slavonskom Brodu. Osim policije na terenu su vatrogasci, hitna je dolazila više od 30 puta. Bio sam na mnogim nesrećama no ova je stvarno teška i jedna je od najtežih koje sam vidio. Autobus je bio pun, u njemu je bilo više od 60 osoba - rekao je na mjestu nesreće Franjo Galić, načelnik Postaje prom policije Slavonski Brod. Načelnik je rekao da za sada nema informacije ima li i smrtno stradale djece u nesreći, te da će se više informacija znati po dovršetku očevida.


Beroš: 10 poginulih ,15 teško ozlijeđenih, među kojima i jedna djevojčica

U prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda smrtno je stradalo 10 osoba, hitna pomoć zbrinula je 44 osobe, 15 je teško stradalih, a među njima je i jedna djevojčica, izjavio je u nedjelju ministar zdravstva Vili Beroš koji je obišao mjesto nesreće.

U autobusu kosovskih registarskih oznaka koji je jutros sletio s autoceste bilo je 69 osoba, među kojima dva vozača.

Hitna pomoć zbrinula je 42 ozlijeđene osobe u slavonsko-brodskoj bolnici, a dvije u novogradiškoj, potvrdio je ministar Beroš na konferenciji za novinare u slavonsko-brodskoj bolnici. Dodao je i da će muškarac koji je trenutno smješten u novogradišku bolnicu s ozljedom kralježnice biti prevezen na daljnje liječenje u Zagreb.

"S tugom smo zaprimili informaciju o teškoj prometnoj nesreći. Čuo sam se i s premijerom, i započela je koordinacija svih aktivnosti oko zbrinjavanja unesrećenih. Imamo 15 teško stradalih osoba, tri osobe su na operaciji za ostale je u tijeku dijagnostička obrada.  Moguće je da još neki zadobiju dijagnozu teške ozljede. U nesreći je sudjelovalo i 15 maloljetnika, jedna djevojčica je teže stradala", rekao je ministar Beroš.

Naglasio je i kako jutrošnja nesreća, osim po teškom stradavanju putnika, predstavlja izazov za zdravstvene djelatnike i zbog okolnosti epidemije koronavirusa.

Ministar zdravstva pohvalio je sve službe koje su se brzo organizirale kako bi unesrećenima pružile potrebnu zdravstvenu pomoć.

"U mislima smo s obiteljima stradalih, s narodima i vladama republika iz kojih dolaze ozlijeđeni. Izražavam svoju osobnu sućut i suosjećanje i sućut vlade RH svima koji su dotaknuti ovom velikom tragedijom", rekao je Beroš.

Pohvalu radu hitnih službi i njihovoj koordinaciji u Slavonskom Brodu izrazila je i Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu istaknuvši da je to rezultat višegodišnjeg zajedničkog rada.

Samardžić: Ozljede široke lepeze

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice dr. Josip Samardžić kaže kako su ozljede kod zaprimljenih putnika očekivano široke lepeze.

"Dvije osobe nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja i životno su ugrožene. Aktivirali smo i psihološku pomoć od strane dječjeg psihijatra i našeg psihologa. Ovo je izvanredna i šokantna situacija", rekao je dr. Samardžić.

U slavonsko-brodsku bolnicu došao je i veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli koji je izrazio sućut obiteljima stradalih i zahvalio vladi Republike Hrvatske te svim institucijama za pruženu pomoć. Izrazio je nadu da će se pronaći rješenja kako bi svi dobili svu potrebnu pomoć. Potvrdio je i da su u kontaktu s obiteljima stradalih.

U pružanje pomoći priskočila je i Brodsko-posavska županija koja je za putnike koji su prošli bez ozljeda osigurala adekvatan smještaj, potvrdio je Hini zamjenik brodsko-posavskog župana Marko Šimić. S.Lacić / H

Plenković: U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim narodom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju sućut u povodu teške nesreće prilikom slijetanja autobusa kosovskih oznaka kod Slavonskog Broda poručivši: "U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim vlastima i narodom".

"S velikom tugom primili smo vijest o slijetanju autobusa s ceste kod Slavonskog Broda u kojem je život izgubilo deset ljudi. U mislima smo s obiteljima žrtava i kosovskim vlastima i narodom, kojima izražavamo duboku sućut i suosjećanje", napisao je na twitteru.

Plenković je izrazio nadu da će se ozlijeđeni putnici oporaviti, njih više desetaka koji su prevezeni na pružanje liječničke pomoći u bolnicu u Slavonskom Brodu.

okvir 2
Možda ste propustili...

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike