Sport
PRVA RADNA NEDJELJA ZA HRVATSKE OLIMPIJCE

U akciji i medaljaši iz Rija, "barakude" i Stipanović
Objavljeno 24. srpnja, 2021.
Streljački dvojac Petar Gorša i Miran Maričić aduti su u disciplini zračna puška

Pred nama su tri olimpijska vikenda, a nekolicinu hrvatskih olimpijaca čeka i prva radna nedjelja u Tokiju. Naši će predstavnici biti aktivni u sedam disciplina, a postoji prigoda i za prvi nastup u finalnom dijelu.



Prva će, rano ujutro prema hrvatskom vremenu (5.05), u akciju ruska jedriličarka s hrvatskom putovnicom, Elena Vorobeva. Čekaju je dva uvodna plova u klasi Laser Radial. Članica spitskog Labuda stigla je u Hrvatsku nakon što nije uspjela izboriti Igre u Riju pod ruskom zastavom. Uspjelo joj je pod hrvatskom, a ostaje vidjeti što može na svom debiju. Dva i pol sata kasnije kreće regata u klasi Laser, a to znači da će oko otočića Enoshima dva plova odraditi i Tonči Stipanović, kojemu su ovo treće OI. Prije pet godina osvojio je srebrnu medalju, a 2012. je u Londonu ostao korak do postolja. Na japanskom moru stoga figurira kao jedan od onih koji je kadar ostvariti zapažen plasman.

- Znam koje su moje mogućnosti, tako da sam nekako miran i spreman za prvenstvo - rekao je kratko Tonči Stipanović, kojeg očekujemo konkurentnog sve do prvog dana kolovoza, kada će se jedriti završni plov za medalje.

Iako je imao veliku želju nazočiti ceremoniji svečanog otvorenja, Matija Marinić odlučio je to preskočiti, kako bi bio spreman i odmoran za prvi nastup u kanuu na divljim vodama. Kvalifiakcije kreću od 6 sati, naš će reprezentativac na vodu 20 minuta poslije, a druga vožnja je dva sata kasnije. Treba biti među 15 najboljih i izboriti prolaz u polufinale dan kasnije.

U rano nedjeljno jutro (6), a japansko poslijepodne (13), na programu su kvalifikacije u muškoj zračnoj pušci na 10 metara. U ovoj disciplini imamo dva jaka aduta. Petar Gorša već je prekaljeni olimpijac, ovo su mu četvrte Igre, a najbolji rezultat pamti iz onih prethodnih, u Brazilu, kada je pucao u finalu ove discipline. Završio je kao sedmi, ali je pokazao da je dio svjetske elite. U nju pripada i njegov mlađi kolega Miran Maričić, koji je debitant na najvećoj sportskoj smotri. Uvertira za Tokio bila je dobra, pucao je na Pampasu prije dva mjeseca u finalu Europskog prvenstva. Naravno, ovdje je konkurencija ipak malo jača, ali hrvatski dvojac s pravom može računati na dobar plasman. Zašto ne i na finale, koje počinje istog dana u 8.30 sati.

Boksački mečevi krenuli su preko vikenda, a naš Luka Plantić u ring ulazi u samoj završnici nedjeljnog programa (13.27). Prvi protivnik u poluteškoj kategoriji (do 81 kg) bit će mu Jordanac Adel Riyad Odai Alhindawi (29). Naš borac vrijedi za favorita, trebao bi uspješno startati u Kokugikama Areni, a u tom slučaju sljedeća borba čekala bi ga u srijedu. U isto vrijeme u bazen skače i Ema Rajić u kvalifikacijama na 100 metara prsno. Od 47 plivačica najboljih 16 ide u polufinale.

U bazen će od 12.50 sati i hrvatski vaterpolisti. Aktualni olimpijski viceprvaci natjecanje u B skupini otvaraju protiv Kazahstana. Na papiru idealan protivnik za prvu utakmicu, ali opreza nikad dosta. Znamo da su “barakude” uz dosta sreće izvadile vizu za Japan, još su u sjećanju muke u kvalifikacijama i pobjede protiv Rusa nakon peteraca. Vaterpolisti će nas jedini predstavljati u momčadskim sportovima, stoga je jasno da od njih i dosta očekujemo. Najprije da turnir otvore nedjeljnom pobjedom...



Nino Benčina
Možda ste propustili...

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

NOVA TRI BODA NA KONTU LIDERA

Zrinski nije zabio pogodak, ali je pobijedio

Najčitanije iz rubrike