Sport
VICEPRVAK IZ RIJA PRVI OSJETIO NATJECATELJSKU ATMOSFERU

Damir Martin bez problema odveslao u četvrtfinale skifa
Objavljeno 23. srpnja, 2021.

Veslač Damir Martin prvi je od 58 hrvatskih sportaša u Tokiju počeo s natjecanjem. U kvalifikacijama samca Vukovarac je bez problema bio prvi u svojoj skupini te je izborio plasman u četvrtfinale bez problema.



Ono što se od njega i očekivalo, odradio je uspješno svega osam sati prije početka ceremonije svečanog otvaranja. Aktualni olimpijski viceprvak u ovoj disciplini bio je svrstan u petu od šest kvalifikacijskih skupina. Na kraju, prošao je prvi ciljem u vremenu 7:09.17. Gotovo šest sekundi ostavio je iza sebe Rusa Alexandera Vyazovkina (7:14.95), a u četvrtfinale se plasirao i trećeplasirani Filipinac Cris Nievarez (7:22.97).

- Ova utrka dala mi je odgovor na pitanje u kakvoj sam formi nakon puta i dolaska u Tokio. Jako sam zadovoljan utrkom, od prvog zaveslaja do 1000 metara točno sam odradio sve što sam planirao. Drugi dio staze bio je čisto čuvanje snage i kalkuliranje za iduće nastupe. Optimističan sam za dalje i jedva čekam novi nastup - rekao je naš trofejni veslač, koji je prije srebra u samcu bio 2012., i dio hrvatskog četverca koji je osvojio drugo mjesto i završio na postolju u Londonu.

Iz rezultata je vidljivo da Matin nije ovu utrku odradio punim gasom. Njegovo vrijeme je najsporije od svih pobjednika skupina, a najbrži je bio Norvežanin Kjetil Borch (6:54.46), koji je očito odmah želio poslati poruku konkurenciji. Od 18 veslača koji su izborili direktno mjesto u četvrtfinalu (po tri najbolja iz svake skupine), Martinov rezulta bio je tek 14., ali to nikako nije razlog za neku brigu. Bilo je najvažnije probiti led, osjetiti stazu u natjecateljskom okruženju. Istina da su ostali favoriti za odličja išli brže, ali to je samo statistički podatak. Prolaz u četvrtfinale bio je jedini zadatak i Martin ga je ispunio, tamo ide kao pobjednik svoje skupine.

Četvrtfinalna utrka prema prvobitnom je rasporedu trebala biti u ponedjeljak. No, došlo je do promjene. Loša vremenska prognoza za prvi dan novog tjedna prisilila je Izvršni odbor Međunarodnog veslačkog saveza na promjenu rasporeda, pa su sve utrke predviđene za taj dan pomaknute na nedjelju. Veslat će se u četiri skupine, a one će se održati od 4.40 do 5.10 sati rano ujutro prema našem vremenu.

N.Benčina
PROMJENA RASPOREDA
Četvrtfinalna utrka prema prvobitnom je rasporedu trebala biti u ponedjeljak. No, došlo je do promjene. Loša vremenska prognoza za prvi dan novoga tjedna prisilila je Izvršni odbor Međunarodnog veslačkog saveza na promjenu rasporeda, pa su sve utrke predviđene za taj dan pomaknute na nedjelju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike