Svijet
BURAN ODJEK ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH

Sankcije za nijekanje genocida, Dodik zaziva odcjepljenje RS-a
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona nekoliko dana prije odlaska s dužnosti

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko nametnuo je izmjene Kaznenog zakona te zemlje kojima se zabranjuje i zatvorom sankcionira nijekanje ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici. Ubuduće će kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine prijetiti svima koji javno potaknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili pripadnika neke skupine s obzirom na njihovu rasu, boju kože, vjeroispovijest, podrijetlo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, a jednom od izmjena izrijekom je propisano kažnjavanje onih koji niječu ratne zločine.



Široke ovlasti


"Tko javno odobri, zaniječe, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u BiH, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijed, podrijetlo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", stoji u odluci visokog predstavnika koja je postala sastavnim dijelom Kaznenog zakona BiH, a stupit će na snagu za osam dana.

Kaznenim djelom u BiH od tada će postati i distribuiranje propagandnog materijala kojim se niječu ratni zločini. Za dodjelu bilo kakvih priznanja ili privilegija osobama pravomoćno osuđenim za ratne zločine odgovornima od sada prijeti kazna od najmanje tri godine zatvora, a odnosi se na dužnosnike u tijelima vlasti koje bi iz proračuna financirale provedbu protuzakonitih odluka. Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će odmah djelovati na provedbi izmjena kaznenog zakona. "Bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o nijekanju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna zakona", priopćili su.

Inzko, koji 1. kolovoza napušta dužnost visokog predstavnika, na ovaj je način nakon niza godina ponovo posegnuo za širokim ovlastima koje su mu stajale na raspolaganju od početka njegova mandata prije 12 godina, no nije ih mogao koristiti jer za to nije imao potporu unutar Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC). Pozvao se na ovlasti koje su mu dane člankom 5. aneksa 10. Daytonskog sporazuma i kojima je on definiran kao konačni autoritet u tumačenju tog dokumenta koji "pruža pomoć kada to ocijeni nužnim kako bi se našla rješenja za sve probleme koji se pojave u svezi s provedbom civilnog dijela (sporazuma)". Podsjetio je i na stajalište PIC-a još iz lipnja 2015. koji je potvrdio da se genocid u Srebrenici, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni tijekom sukoba u BiH ne smiju zaboraviti ili nijekati. S obzirom na to da su brojni političari u BiH i nakon toga nastavili nijekati ratne zločine i veličati njihove počinitelje, Inzko je ocijenio kako je to prijetnja provedbi civilnog dijela Daytonskog sporazuma i odlučio djelovati sukladno svom mandatu.

Odbijenica


Inzkovu odluku političari u BiH različito su ocijenili. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je odluka visokog predstavnika civilizacijski čin i najmanje što obitelji žrtava genocida zaslužuju. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odmah nakon Inzkove izjave, u Banjoj Luci je na konferenciji za novinare ljutito poručio da u Republici Srpskoj te odluke neće priznati niti će provoditi zakon koji je Inzko nametnuo, kao i da će entitetskom parlamentu predložiti da na teritoriju RS-a "zabrani djelovanje Suda i Tužiteljstva BiH". Inzka i cijelu međunarodnu zajednicu nazvao je "kretenima", a najavio je kako će članovi njegova SNSD-a ubuduće bojkotirati sudjelovanje u tijelima vlasti, BiH kao i da na takvo postupanje kani pozvati i druge političke stranke sa srpskim predznakom. "Mislim da nakon svega ovoga RS treba odlučno iskazati svoj put k samostalnosti", kazao je Dodik ponovo zaprijetivši odcjepljenjem RS-a uz konstataciju kako je došlo vrijeme da bosanski Srbi "naprave svoju državu" jer u BiH više nemaju što čekati. Ponovno je ustvrdio kako su činjenice o genocidu u Srebrenici "laž" te kako su rezultat neprijateljstva "germanskog svijeta" prema Srbima.


Igor Bošnjak
Ćamil Duraković

predsjednik Skupštine općine Srebrenica

CIVILIZACIJSKI ISKORAK I TRIJUMF

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je kako je sretan jer je Inzko, iako tek nekoliko dana prije odlaska iz BiH, ipak ispunio obećanje davno dano članovima obitelji ubijenih u genocidu 1995. godine. "Ovo je civilizacijski iskorak i trijumf, prije svega za buduće generacije. Inzko sada može otići iz ove zemlje kao netko tko će biti upisan u povijest", kazao je Duraković. Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda (NiP), koja je okosnica koalicije čiji je cilj dolazak na vlast u cijeloj BiH sljedeće godine, napisao je na društvenim mrežama kako je Inzkova odluka velika ne samo za BiH nego i za Europu i cijeli civilizirani svijet te snažna poruka svima koji niječu istinu o ratu u BiH. Potpora Inzku stigla je i iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu. Naveli su kako su nijekanje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi te podrivaju uzajamno povjerenje nužno za napredak BiH na putu k EU te kako su to povijesne činjenice. "Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH", ističu.

GRLIĆ RADMAN: DOPRINOS STABILNOSTI
Ministar vanjskih i međunarodnih poslova Austrije Alexander Schallenberg u Zagrebu je izrazio žaljenje zbog Inzkove odluke o kažnjavanju negiranja genocida. "BiH bi sama morala stvoriti pretpostavke da joj više ne treba visoki predstavnik koji bi imao takve ovlasti koje sežu dosta daleko. Iako i emotivno i mentalno, to možemo shvatiti, žalim da se moralo posegnuti za tim mjerama", rekao je Schallenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom Gordanom Grlićem Radmanom, hrvatskim šefom diplomacije. "Ako odluka Valentina Inzka, koji dosad nije koristio bonske ovlasti na koje ima pravo, ide u smjeru suradnje, traženja rješenja koje će zadovoljiti sve potrebe koje se očekuju od visokog predstavnika, a to je stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, onda mi pozdravljamo svaku odluku koja pridonosi miru, stabilnosti i suživotu triju konstitutivnih naroda i ostalih građana BiH", rekao je Grlić Radman.

5

godina zatvora maksimalna je predviđena zatvorska kazna

Najčitanije iz rubrike