Regija
DRŽAVNI JUNIORSKI PRVAK

Sebastijan Curač najbolji u lovu ribe udicom na plovak
Objavljeno 24. srpnja, 2021.
ŠRD Smuđ iz Črnkovca ima juniorskog prvaka, a ekipa toga društva osvojila je drugo mjesto
DONJI MIHOLJAC - Šesnaestogodišnji Sebastijan Curač iz Donjeg Miholjca, član Športsko-ribolovnog društva Smuđ, iz Črnkovaca, osvojio je naslov državnog juniorskog prvaka u ribolovu u disciplini lov ribe udicom na plovak na 27. Kupu Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza, održanom u Banovoj Jaruzi.

Osim što je Sebastijan Curač postao pojedinačni prvak Hrvatske, juniorska ekipa Smuđa osvojila je drugo mjesto na državnom natjecanju za seniore i juniore. Za ekipu su nastupili još David Juras i Angelika Majdenić, pod vodstvom kapetana Filipa Majdenića.

– Presretan sam i prezadovoljan. Nisam se nadao da ću postati prvak, ali očekivao sam dobar plasman zato što je juniorska ekipa našeg društva već ranije imala super rezultate na natjecanjima. Svakako da je Banova Jaruga i Kup Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza, odnosno državno natjecanje, bilo mnogo veći izazov. Sve se dobro posložilo, tako da ni vrhunski rezultati nisu izostali. Ovo natjecanje, uz kvalitetnu organizaciju, uređene terene za natjecanje, pamtit ću po dobroj zabavi i druženju koje je uslijedilo nakon proglašenja najboljih te podjele medalja i pehara – ispričao je novi hrvatski prvak Sebastijan.

 

Na naslov prvaka Sebastijan je posebno ponosan, jer je prvi put nastupio na državnom natjecanju u juniorskoj kategoriji i pokazao se najuspješnijim.

- Natječem se šest godina i ovo mi je prva ozbiljnija nagrada koju sam osvojio kao natjecatelj. Bio sam drugi i treći na natjecanjima, ali u kategoriji kadeta. Sada mi je bila prilika sudjelovati kao junior i, eto, odmah sam osvojio i prvo mjesto - kaže Sebastijan.

Ribolovom se bavi od treće godine, a ljubav prema tom sportu prenio mu je djed s kojim je odlazio na Dravu. I dok je djed lovio štuke, Sebastijan je pecao babuške.

- Od malih sam nogu na neki način na vodi, gdje sam uz djeda, koji mi je pokazao kako sve to izgleda, i zavolio ribolov. S vremenom sam pokazivao sve veće i veće zanimanje, tako da sam se učlanio u ŠRD Smuđ, a prije šest godina počeo sam se i natjecati. Za sada mi je super - kaže nam ovaj mladi ribič.

U slobodno vrijeme najčešće peca na Staroj i Novoj Dravi, ali i na Karašici, a štuka mu je omiljena vrsta, koju često i uhvati. U posljednje vrijeme blinkerom (umjetnim mamcem za ribe, ‘‘varalicom‘‘), u korovitim područjima voli loviti grabežljivu ribu kao što su klen, štuka, grgeč, smuđ i som.

Sebastijan Curač ove jeseni pohađat će drugi razred u Strojarskoj tehničkoj školi Osijek, smjer strojarski računalni tehničar.

Snježana Fridl
Ribolov je zanimljiv, ali i skup sport
Iako kod onih koji se ne bave ribolovom vlada predrasuda da je to dosadno, kada je riječ o sportskom ribolovu, prema Sebastijanovim riječima, proradi natjecateljski duh. Kaže da je ribolov jako zanimljiv, ali skup sport, jer je potrebno mnogo ulaganja u opremu. ‘’Ribolov je izuzetno zanimljiv sport za koji treba dosta strpljenja, a tu je i boravak u prirodi, što vas opušta. Smatram da je potrebna vještina i brzina, ali i snalažljivost. Brzina je definitivno najvažnija u natjecateljskom ribolovu, a u rekreacijskom snalažljivost. Po vodama na kojima pecam znam koja riba kada ‘radi’, tako da se snalazim. Što se tiče natjecateljskog ribolova, tu su i lijepa druženja, okupljanja, putovanja, kupovi…’’, kaže Sebastijan Curač.

Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike