Osijek
NA PJEŠAČKOM MOSTU

Mladi iz pet zemalja svojim tijelima, prateći ritmove, stvarali glazbu
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
U zanimljivom pefomansu sudjelovali su studenti iz četiri države te učenici osnovne škole iz Valpova

U sklopu projekta Erasmus+ i programa #OSBRIDGES, u petak poslijepodne održan je zanimljivi performans u kome su sudjelovali mahom studenti iz Portugala, Španjolske, Mađarske i Italije te nekoliko učenika Osnovne škole Matije Petra Katančića iz Valpova. Pod vodstvom profesorice glazbene kulture Maje Huis, iz Valpova, oni su izveli nekoliko točaka glazbujući na svojim vlastitim tijelima. Prvi dio programa održan je na Pješačkom mostu, a drugi ispred Kulturnog centra u Trpimirovoj ulici.

Kako nam je objasnila profesorica Huis, riječ je o nečemu što se na engleskom zove "body percussion", ili "tijeloglazba", kako bi mogao glasiti slobodni prijevod na hrvatski jezik. Kako je i školsko pjevanje tijekom pandemije bilo upitno, pokazao se sasvim pogodnim ovaj oblik glazbovanja.

- Mi na taj način stvaramo glazbu pomoću tijela, ili točnije, udaranjem rukama o različite dijelove tijela, odnosno nogama o tlo. Tu je uključeno i pucketanje prstima. Dakle, stvaramo zvuk na taj način. Okosnica svega toga je ritam - objašnjava profesorica Huis.


Među poznatim glazbenicima koji se na taj način izražavaju su Salvo Russo, iz Italije, i Richard Filz, iz Njemačke, a šira publika tim je oblikom glazbovanja upoznata zahvaljujući pjevaču i zabavljaču Bobbyju McFerrinu. Saznajemo kako je ovaj oblik glazbenog izražavanja sastavni dio onoga što u školi klinci uče. Zanimljivo, svi se ti trikovi već pojavljuju u poznatoj dječjoj pjesmici “Kad si sretan (ti lupi dlan o dlan)”. Riječ je o songu iz sovjetske glazbene komedije “Volga-Volga”, iz 1938., čiji naslov glasi: “Maladjožnaja” (u prijevodu: Omladinska).

Draško Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREMA ZA ZIMSKE DANE

Kod Milanke uvijek pun "špajz" zimnice

2

INTERREG PROJEKT OSIJEKA I NOVOG SADA

Znatno podigli razinu socijalnih usluga kroz Inclusive Community

3

PREDAVANJE DR. SC. LJILJANE DOBROVŠAK

Osvrt na bogatu prošlost danas malobrojne židovske zajednice