Novosti
NAPAD NA TRGU

Vidjeti tko je utjecao na Bezuka
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Premijer Andrej Plenković izjavio je, nakon izvješća DORH-a u četvrtak, kako od svih službi, pa i obavještajnih, očekuje dodatna izvješća o terorističkom napadu koji je izveo Danijel Bezuk na Markovu trgu, jer sumnja da tu nije bilo poticatelja ni pomagača. Podsjećamo, DORH je objavio da je to bio teroristički čin, ali da Bezuk nije imao pomagača, ili poticatelja.



- Smatram da je ta tema prevažna, preozbiljna, i da smo premalo o njoj govorili. Da se to dogodilo u nekoj drugoj zemlji, okrenuo bi se svaki kamen da se nađe taj koji je toga čovjeka naveo da tako nešto napravi - rekao je Plenković. Kaže kako je, kada je vidio snimku napada, odmah shvatio da je riječ o “zaista snažnom momentu”, pri čemu se počinitelj dva puta vraćao ne bi li pucao po Vladi i policiji. “To je bio događaj bez presedana, riječ je o mladom počinitelju, ne može se drugačije okarakterizirati taj akt nego kao teroristički napad, jer je tu riječ o napadu na instituciju”, naglasio je premijer. Teško mu je povjerovati da bi netko tako mlad tek tako, ničim izazvan, počinio takvo djelo. “Tu treba učiniti dodatne napore i vidjeti tko su ljudi koji su utjecali na tako mladog čovjeka, indoktrinirali ga, doveli ga u fazu promišljanja da napravi nešto takvo. Mislim da on sam sigurno nije niti izradio oružje koje je koristio, niti sam naučio pucati, niti imao takav odlučni moment”, kaže Plenković.



Poručio je kako apsolutno ne vjeruje da je Bezuk to sve sam smislio. “To je netočno i najveći naivac u to ne bi povjerovao”, naglasio je. Stoji iza izjave da iza počinitelja stoje određene političke stranke koje su na njega imale utjecaj. “Ja sam za zemlju u kojoj vlada tolerancija, poštivanje, respekt prema manjinama”, poručio je Plenković. Dodaje kako nije za isključivu, agresivnu i huškačku Hrvatsku, istaknuvši kako takvi nikada neće biti partneri HDZ-a dok se ne odreknu i napuste takvu retoriku. Po pitanju otvaranja Markova trga, koji je od napada zatvoren policijskom ogradom, kaže da su to procjene koje donose MUP i sigurnosna služba. H