Osijek
FINANCIRANJE POLITIČKIH STRANAKA

Po osvojenom broju mjesta HDZ-u najviše novca, slijede ga Domovinski pokret i SDP
Objavljeno 24. srpnja, 2021.

Održavanjem prvih radnih sjednica Županijske skupštine i Gradskog vijeća zaključen je proces konstituiranja predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave, u ovom slučaju grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Kako su u političkom životu sada novi odnosi snaga političkih stranaka koje participiraju u radu ovih tijela, valjalo je među prvim odlukama definirati i koliko kome i pripada novca za ostvareni rezultat.



Zakonom je u nas uređeno da se političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici mogu financirati iz sredstava državnog proračuna, kao iz proračuna jedinica samouprave. Sredstva za redovito godišnje financiranje iz proračuna jedinice samouprave raspoređuju se na način da se utvrdi jednaki iznos sredstava za svakog člana u predstavničkom tijelu, tako da pojedinoj političkoj stranci koja je bila predlagatelj liste pripadaju sredstva razmjerna broju dobivenih mjesta članova u predstavničkom tijelu jedinice.

U osječkom je Gradskom vijeću zastupljeno devet političkih stranaka, po jednom vijećniku pripada im 4264,57 kuna, te još deset posto tog iznosa, odnosno 426 kuna, za člana podzastupljenog spola - odnosno broja vijećnica. HDZ će za 11 članova primiti najviše - 48,3 tisuće kuna. SDP će za šest vijećnika primiti 27,2 tisuće kuna, Domovinski pokret ima četiri člana, ​Možemo, NL Ante Đapića, Most, i Snaga SiB po dva, a Aktivni nezavisni umirovljenici i HNS po jednog vijećnika. U proračunu Grada Osijeka za redovito financiranje političkih stranaka zastupljenih u Vijeću i nezavisnih vijećnika planirana su sredstva u godišnjem iznosu od 190 tisuća kuna. Prije izbora, odnosno do prestanka starog mandata, strankama je isplaćeno nešto manje od 55 tisuća kuna, što znači da za podjelu preostaje 135 tisuća kuna. Sredstva se dodjeljuju kvartalno.

U slučaju Županijske skupštine riječ je o pojedinačnom iznosu od 1500 kuna mjesečno po vijećniku te još 150 kuna po zastupljenosti vijećnica. Riječ je o 12 stranaka, i ovdje je najzastupljeniji HDZ s 18 vijećnika i pripada mu iznos od 179,5 tisuća kuna. ​Domovinski pokret ima 9 vijećnika i 89 tisuća kuna, SDP ima pet vijećnika (49 tisuća kn), Snaga Slavonije i Baranje tri i 29 tisuća kuna. Sve ostale stranke imaju po dva, odnosno jednog vijećnika. Za sve će njih iz županijskog proračuna do kraja godine biti isplaćen ukupni iznos od 465,6 tisuća kuna. D. Kuštro
Po jednom vijećniku u Gradskom vijeću stranci pripada 4264 kune. Podijelit će se ukupno 135 tisuća kuna

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike