Kultura
OGRANAK MATICE HRVATSKE VINKOVCI

Godišnjak posvećen Albertu Kinertu
Objavljeno 24. srpnja, 2021.

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima predstavio je novi broj edicije za kulturu, umjetnost i društvena pitanja, a riječ je o Godišnjaku br. 38 za 2020. godinu posvećenom poznatom slikaru i grafičaru Albertu Kinertu. Nazočne je na predstavljanju pozdravio predsjednik OMH Vinkovci Dražen Švagelj, a o sadržaju novog Godišnjaka govorila je urednica Ivana Petričević.

Kako je rekla, br. 38 donosi brojne društvene, povijesne, arheološke, glazbene i jezične teme, kao i književne uratke i radove o kazališnoj i fotografskoj umjetnosti.

- Nadamo se da će Godišnjak svojim sadržajem i prilozima osigurati recipijente koji će uvidjeti važnost publikacije kojoj je cilj promicati društvene, kulturne i povijesne teme našeg kraja - rekla je Petričević, zahvalivši suradnicima na tekstovima koji "pridonose kvaliteti i razvijanju osviještenosti o vrijednostima zavičajnog identiteta, što treba biti polazište u otkrivanju novih i drukčijih kulturno-društvenih odrednica". Promociju je upotpunio samičar Zlatko Ćosić.

Od brojnih autora, na promociji su sudjelovali Lana Skender, Tihomir Marojević i Tomislav Talanga. Skender je autorica rada nazvanog "Albert Kinert - (ob)lik i djelo", a to je i tema broja posvećenog Kinertu. Marojević je autor rada "Likovni prilozi Godišnjaka OMH Vinkovci 1960. - 2014." i suautor s Vedranom Lugić na "Rodoslovlju Josipa Kozarca - Nove spoznaje na temelju razgovora s Velimirom Šurinom". Talanga je pisao rad naziva "Upoznajte ‘lažne prijatelje‘ hrvatskog i srpskog jezika". S.Butigan

Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike