Ekonomija
TEŠKO STANJE U MLJEKARSTVU

Cijena stočne hrane raste, a mlijeka pada
Objavljeno 24. srpnja, 2021.
Ministarstvo poljoprivrede od EU-a traži 15 milijuna kuna pomoći za nabavu stočne hrane za proizvođače koji nemaju svoju zemlju
Situacija u mljekarstvu iznimno je teška zbog stalnih povećanja ulaznih troškova, odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, a pada otkupne cijene mlijeka.

Istaknuto je to, među ostalim, na sastanku Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Pri tomu je naglašena i potreba za jačanjem tehnoloških kapaciteta gospodarstava.

Poremećaji

"Nakon što je iznesena problematika sektora, doneseni su zaključci, među kojima je i to da će Ministarstvo poljoprivrede tražiti pomoć od 15 milijuna kuna od EU-a za nabavu stočne hrane. Prednost će imati oni koji nemaju svoju zemlju i proizvodnju vlastite stočne hrane, a ova će pomoć biti u okviru COVID mjera za pomoć za ublažavanje poremećaja na tržištu", izjavio je nakon sastanka Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. Najavljeno je i da će uskoro biti Javno savjetovanje za financiranje Mjere 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ulaganja u sektor mljekarstva, oprema – roboti, izmuzišta) koje bi se trebalo održati oko 1. listopada 2021. Kada je riječ o nastavku pada otkupne cijene mlijeka, ona je u posljednja tri mjeseca pala za 3,9 posto, a prosječna otkupna cijena mlijeka realne kvalitete u lipnju 2021. godine iznosila je 2,45871 kn/kg (32,80 €/100 kg) uz 3,88 % m.m. i 3,38 % m.b i u odnosu na prethodni mjesec bila je niža za 1,56 %, a u odnosu na cijene istog razdoblja lanjske godine gotovo jednaka. Pritom će Ministarstvo poljoprivrede već do kraja sljedećeg tjedna poslati modele dobivanja maksimalnog postotka (70 %).

Uvoz

Prema procjeni, otkupna cijena mlijeka za srpanj (2,46 kn/kg) ne upućuje na značajne promjene. U prvoj polovini ove godine na EU tržištu primjetan je kontinuirani blagi porast cijena mlijeka, suprotan trendu kretanja cijena prethodnih godina. Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini EU-a u svibnju ove godine iznosila je 35,74 €/100 kg i u odnosu na cijene godinu dana prije bila je viša 8,4 %. Cijenu mlijeka za lipanj 2021. godine EK procjenjuje na 35,95 €/100 kg, što je u odnosu na otkupnu cijenu mlijeka realne kakvoće na RH tržištu u prosjeku više 8,76 %. U travnju 2021. godine udio vrijednosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda činio je 2,7 % ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza u ukupnoj vrijednosti uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda činio 6,8 %. Ukupan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u travnju 2021. godine iznosio je 77.287.092 eura, odnosno 89.658 tona, dok je izvoz iznosio 22.151.959 eura, odnosno 18.968 tona.
Zdenka Rupčić
Natječaji za privatnu savjetodavnu službu
Kroz Mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i Mjeru 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima prioritet će se, rečeno je, dati za kupnju reprodukcijskog materijala u stočarstvu. Natječaj ide u e-Savjetovanje do 31. 7. 2021. Rešetar ističe kako je na sastanku obećano i to da će se raspisati natječaji za privatnu savjetodavnu službu, a predstavnici proizvođača mlijeka podržali su napore Ministarstva u dijelu koji je važan za kreiranje mjere Dobrobiti životinja, koja je od iznimne važnosti za hrvatski stočarski sektor.

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike