Mozaik
NALIČJE NAJVEĆEG SPORTSKOG NATJECANJA NA SVIJETU

Olimpijski skandali: Droga, podmetanja, bojkoti, suspenzije...
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Bilo je godina kad su cijele reprezentacije bile izbačene s Igara, no puno je više bilo skandala pojedinačnih sportaša

Iako se Olimpijske igre smatraju događajem punim vrhunskih sportskih rezultata i međunarodnim natjecanjem na najvišem nivou, neke više pamtimo po kontroverzama i skandalima nego po dobitnicima zlatnih medalja.



Bilo je godina kad su cijele reprezentacije bile izbačene s Igara, no puno je više bilo skandala pojedinačnih sportaša. Uoči današnjeg otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju - čiji je redatelj jučer dobio otkaz zbog ismijavanja holokausta - donosimo pregled nekih od najpoznatijih kontroverznih događaja u olimpijskoj povijesti.

Rusi i Amerikanci


Fanove atletike ove je godine razljutilo kad je popularna američka trkačica Sha‘Carri Richardson izbačena iz američke reprezentacije nakon što je bila pozitivna na marihuanu, koju je prema vlastitom priznanju pušila nakon nedavne smrti svoje majke. Fanovi se bune jer je pušenje marihuane u Oregonu - gdje je ulovljena - legalno, a osim toga, marihuana nije na popisu droga koje pospješuju sportsku izvedbu. Nije to prvi skandal s marihuanom na Olimpijadi. Michael Phelps je šest mjeseci nakon Olimpijade u Pekingu 2008. uslikan kako puši marihuanu kroz bong. Iako mu nisu oduzete njegove zlatne medalje (njih osam), fotografija se dugo provlačila po medijima i koštala ga je vrijednog reklamnog ugovora za pahuljice "Kellogg‘s Frosted Flakes".

U kolovozu 2016. plivač Ryan Lochte lažno je tvrdio kako su on i plivači Gunnar Bentz, Jack Conger i James Feigen opljačkani pod prijetnjom pištoljem za vrijeme Olimpijade u Riju de Janeiru. U vrijeme događaja bio je jako pijan, nakon slavlja osvajanja medalje. Lochte je kasnije priznao da se ne sjeća svih detalja te noći. Nakon povratka u olimpijsko selo ispričao je preuveličanu priču svojoj majci, a ona je potom rekla medijima da je on bio opljačkan pod prijetnjom pištoljem. Potom je Lochte ponovio tu priču na NBC-ju i ubrzo se zapleo u mrežu laži. Lochteova verzija priče posramila je grad domaćin, razljutila je lokalne dužnosnike, a njezine pojedinosti su se danima razvlačile po medijima. Nekoliko sati nakon zatvaranja Igara proizvođač opreme za plivače prekinuo je suradnju s Lochteom, kao i nekoliko luksuznih modnih marki.

Međunarodni olimpijski odbor je 5. prosinca 2017. objavio kako Rusiji neće biti dopušteno sudjelovanje na Zimskim olimpijskim igrama 2018. zbog preraširenog dopinga među sportašima. Suspendiran je i predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Aleksandr Žukov, koji je član MOO-a, a na ZOI nije smio ići ni ruski ministar sporta i zamjenik premijera Vitalij Mutko ni njegov bivši zamjenik Juri Nagornih. No pojedini su sportaši iz te zemlje mogli nastupati pod neutralnom zastavom. Prije toga je 2016. godine na ljetnoj Olimpijadi u Riju otkriveno stotinjak ruskih sportaša koji su uzeli doping te bili diskvalificirani. Zimska Olimpijada 2014. u Sočiju našla se u sred kontroverzi jer su mnoge slavne osobe javno osudile radikalni homofobni zakon koji je 2013. donio ruski predsjednik Vladimir Putin. Ipak, najpoznatiji slučaj bojkota bio je onaj koji se dogodio 1980. godine kad je američki predsjednik Jimmy Carter iz prosvjeda zbog izvazije SSSR-a na Afganistan povukao američku reprezentaciju s Olimpijade u Moskvi. Četiri godine poslije sovjetski tim učinio je isto i bojkotirao Olimpijadu u Los Angelesu.

Davno prije koronakrize, 2016., niz se sportaša povukao s Olimpijade u Riju nakon izbijanja epidemije virusa Zika. Dok su komarci osnovni prenositelji, osoba zaražena Zika virusom može također prenijeti virus drugoj osobi nezaštićenim seksualnim odnosom. Zika virus uobičajeno izaziva blage simptome, i većina ljudi ih neće razviti, ali virus je uzrok mikrocefalije i drugih poremećaja mozga u beba zaraženih majki. Na toj istoj Olimpijadi je ruska teniska superzvijezda Marija Šarapova dobila zabranu nastupanja na dvije godine jer je bila pozitivna na meldonij. Tenisačica, koja je nastupala na Olimpijadi 2012., inzistirala je na tome da nije znala da je ta supstanca zabranjena. Svi se sjećamo Olimpijade u Seoulu 1988. kad je Kanađanin Ben Johnson zaprepastio svijet kad je otkriveno da je uzeo doping i ostao bez zlatne medalje na 100 metara.

Iako je u Brazilu ropstvo ukinuto davne 1888. godine, ono itekako ima dugotrajne posljedice koje su na vidjelo izišle te olimpijske godine 2016. Naime, graditelji stadiona bili su optuženi kako su izgradili cijeli olimpijski park na groblju afričkih robova. Lokalna vlast u Riju negirala je da je riječ o kršenju bilo kakvog zakona i nije bilo nikakvih sankcija.

Najveći skandal američkog sporta, kako ga mediji nazivaju, dogodio se 6. siječnja 1994. u Detroitu. Dvije perjanice američkog umjetničkog klizanja odrađivale su posljednje treninge u pripremama za natjecanje na kojem će se odlučiti tko će ući u američki tim za Olimpijske igre, koje su se održavale u Lillehammeru. Nancy Kerrigan bila je miljenica publike i klizačkog saveza. Divlja, ali talentiranija Tonya Harding nosila je titulu zločeste djevojke ovog sporta. Nakon završenog treninga Kerrigan se uputila prema svlačionici kada ju je nepoznati muškarac silovito udario palicom po koljenima. Srećom koljeno nije bilo slomljeno, nego natučeno. Uhićen je Tonyin bivši muž, a njoj je zabranjeno klizanje do kraja života.

175 godina zatvora


Klizanje je vrlo plodno za skandale. Nakon što su 2002. u Salk Lake Cityju na Zimskoj olimpijadi Jamie Sale i David Pelletier sjajno otklizali svoju točku, ali završili sa srebrnom medaljom, francuska je sutkinja priznala da joj je naređeno da ruski par ocijeni kao najbolji. Zbog toga su Sale i Pelletier naknadno također dobili zlatne medalje.

Ne tako davno, 2018., američki sport potresao je još jedan skandal. Bivši liječnik gimnastičke reprezentacije, Larry Nassar optužen je da je zlostavljao 160 mladih gimnastičarki koje su danima svjedočile. Neke žrtve su imale između 13 i 15 godina, a bilo je i mlađih od 13. Među njima su i olimpijke Gabby Douglas, Aly Raisman i McKayla Maroney. Nassar je kažnjen na 175 godina zatvora.

Velika tragedija ušla je u povijest i obilježila Olimpijadu u Muenchenu 1972., kad su teroristi ubili 11 izraelskih sportaša i trenera. Iste godine dogodila se navodna namještaljka kad su u finalu košarkaškog turnira Rusi pobijedili favorite Amerikance. U posljednjih nekoliko sekundi, pri vodstvu momčadi SAD-a 50-49, dogodilo se nekoliko čudnih događanja: prvo je vrijeme isteklo tijekom prijašnjeg koša (slobodnih bacanja) SAD-a, ali je koš priznat i preostalo vrijeme pomaknuto na 1 sekundu. Zatim je vrijeme ponovno isteklo u pokušaju napada momčadi SSSR-a te su Amerikanci već slavili pobjedu. Međutim, na žalbu Sovjeta ponovno su dodane nove tri sekunde, u kojima je Aleksander Belov uspio ubaciti dva poena i time donijeti pobjedu svojem timu. Brojne nelogičnosti tijekom nekoliko posljednjih sekundi nisu nikad razjašnjene iako je MOO čvrsto ostao pri odluci da je utakmica regularna.



Tanja Kvorka
2016. se niz sportaša povukao s Olimpijade u Riju nakon izbijanja epidemije virusa Zika

u Tokiju
OTPUŠTEN

REDATELJ

OTVARANJA

Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike