Regija
ČUDNA ODLUKA U VUKOVARU

Gradsko vijeće
novinarima je zatvorilo vrata
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
Ostalo je nejasno zašto ni konstituirajuća ni prva sjednica nisu održane u većem prostoru
VUKOVAR



Kao što smo izvijestili, prva sjednica Gradskog vijeća Vukovara održana je bez nazočnosti medija.



Službeno je pojašnjenje takve odluke ograničen broj osoba u gradskoj vijećnici. Time je Vukovar postao jedini grad na istoku Hrvatske koji nakon lokalnih izbora nije dopustio medijima ulazak na sjednicu, pa se u prvom trenutku izvještavanje svelo isključivo na uzimanje izjava u stanci nakon aktualnoga sata gradonačelnika. Treba podsjetiti kako su pojedine sjednice Vijeća u bivšem sazivu, u znatno složenijoj epidemiološkoj situaciji, održavane u Ružičkinoj kući i na neke od njih su novinari mogli doći. Uz neupitno poštovanje činjenice da je sjednicu najlakše održati upravo u vijećnici, ne možemo ne zamijetiti kako se sjednice u nekim drugim gradovima održavaju u drugim prostorima, a mediji im mogu nazočiti.

Kako u Vukovaru novinari, ipak, ne bi posve ostali uskraćeni za ono što se događalo iza zatvorenih vrata, ostavljena je mogućnost naknadnog preslušavanja zvučnog zapisa. Neosporno je da takav način medijima znatno otežava rad, i to zbog više razloga. Preslušavanje sjednice koja je trajala više od četiri sata kako bi se izdvojilo ono najvažnije, znači i da će građani informacije dobiti znatno kasnije u odnosu prema situacijama kada su novinari na samoj sjednici. Drugi je problem to što je predviđeno da će izjave biti moguće dobiti nakon aktualnoga sata. Time su mediji dobili ulogu nekoga tko isključivo prenosi izjave jer nam je ostalo nepoznato tko je što pitao na aktualnom satu, koje su teme dominirale i kakvi su bili odgovori. Preslušavanje zvučnog zapisa dalo nam je priliku čuti kako su na samom kraju neki vijećnici predložili da se sjednice održavaju u većim prostorima u kojima može istodobno biti više ljudi. Hoće li to biti uvaženo za sada je nepoznanica.

Kada je o samom sadržaju riječ, glasovima većine usvojen je rebalans proračuna za ovu godinu, a pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu Vlasta Šibalić navela je kako se rebalansom rashodi povećavaju za 4,2 milijuna kuna, od čega će 1,3 milijuna biti financirano EU sredstvima za projekt "Zaželi", a ostalo iz sredstava Grada.

- Najveće su promjene rezultat odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada. U starim smo odjelima ostavili plan za sedam mjeseci, u nove odjele selimo plan za preostalih pet mjeseci u ovoj godini - rekla je.

Na upit koliko djelatnika ima gradska uprava odgovorila je kako bi točan broj trebalo provjeriti, no radi se o približno 80 ljudi.

Podsjećamo kako je novom odlukom o ustrojstvu upravnih tijela Grada previđeno povećanje broja odjela i zapošljavanje novih djelatnika, što će, dakako, povećati i rashode za plaće.



Dragana Korpoš
80

djelatnika ima gradska uprava Vukovara, broj će biti povećan nakon osnivanja novih odjela

MEĐU 19 VIJEĆNIKA SAMO SU DVIJE ŽENE
Na novinarski upit koliko je žena u novom sazivu Gradskog vijeća Vukovara gradonačelnik Ivan Penava odgovorio je kako su među 19 izabranih vijećnika samo dvije žene.

- Postoje odredbe koje nagrađuju činjenicu da na izbornoj listi i u Gradskom vijeću imate ženu, a jednako tako i zakonske odredbe koje vas penaliziraju ako to nije slučaj, pa je zakonita i jedna i druga situacija, samo što vas u jednom slučaju zakon motivira da imate što je moguće veći broj pripadnica ljepšeg spola, a u drugom vas slučaju penalizira - rekao je Penava.

Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana