Regija
GORAN VARŽIĆ PROIZVODI KOZJE MLIJEKO

Prvu je kozu kupio od darova za prvu pričest
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Varžići su se upustili u poslovni eksperiment - postavili su mljekomat u Valpovu. Žele proširiti stado i otvoriti siranu
ZELČIN - Goran Varžić (31) iz Zelčina obrazovani je moderni poduzetnik i vlasnik OPG-a u kojem proizvodi nadaleko poznato i iznimno kvalitetno kozje mlijeko. Posljednje tri godine u to su se uvjerili i njegovi brojni kupci, od kojih je većina postala stalna. Njegov životni i poslovni put, entuzijazam i vjera u bolje sutra s kojima neumorno razvija nove poslovne ideje i projekte, nesvakidašnji su primjer i nada i za mnoge druge mlade ljude koji umjesto napuštanja Hrvatske radije odabiru ostanak i borbu na tržištu gdje za kreativne, prosperitetne i strpljive uvijek ima prostora. Nedavno je javnost oduševio postavljanjem specijalnog mljekomata u središte Valpova na kojem prodaje svježe kozje mlijeko.

Logičan odabir


- Već tri godine vodim OPG zajedno sa suprugom Anom i odlučili smo dio od 120 litara dnevne proizvodnje kozjeg mlijeka plasirati prodajom na mljekomatu prema najvišim higijenskim standardima. Stado nam čini 90 koza i ovaj mljekomat poslovni je eksperiment. Uložili smo dosta novca i napora kako bismo osmislili i u praksi proveli prodaju kozjeg mlijeka preko mljekomata i sretni smo što smo se opredijelili za domaće proizvođače, jer su nam, kao dio projekta, “pri ruci” u njegovu prilagođavanju aktualnim propisima. Tako smo proveli i fiskalizaciju cijelog postupka, pa istovremeno kad kupac ubaci novac za kupnju mlijeka, elektroničkim putem obavijest o tome ide prema Ministarstvu financija i Poreznoj upravi. Mjesec i pol, koliko je prošlo od montaže mljekomata od inoksa, koji je prije svega najsuvremeniji proizvod domaće pameti, kratko je razdoblje za stvaranje zaključka o uspješnosti, ali u svakom slučaju, dobar je iskorak u poslovanju našeg OPG-a - pojašnjava Goran, inače magistar poljoprivrede, stručnjak za stočarstvo, ali i veterinarski tehničar prema srednjoškolskom obrazovanju.

Odabir životnog poziva i rad sa životinjama kod Gorana je bio logičan odabir, jer kaže da je od malih nogu, odrastajući na selu, oduvijek bio privržen životinjama, a tu posebnu ljubav prepoznali su i roditelji i susjedi.

- Još kao dječak znao sam pomagati veterinaru kada su mu za neke intervencije kod domaćih životinja u seoskim domaćinstvima trebale manje, spretne ruke, a prvu sam kozu kupio kao dječak od novčanih darova rodbine za prvu pričest - ponosno se prisjeća mladi poduzetnik iz Zelčina. Kaže da je na neki način zapravo već tada počela njegova današnja poduzetnička priča, jer je toj prvoj kozi uskoro dodao još četiri, a u vrlo kratkom vremenu stado je u domu Varžićevih naraslo na tridesetak koza. I otada se priča samo širila, a uz Goranove pomno razrađene planove trebala bi nastaviti rasti...


Stado od 350 koza


Naime, cilj mu je u bližoj budućnosti zasnovati stado od najmanje 350 koza i od vlastite proizvodnje kozjeg mlijeka razviti siranu i tako zaokružiti proizvodni ciklus. Priliku za potporu u realizaciju svojih planova vidi u europskim fondovima koji mu stoje na raspolaganju, a dosad mu je umnogome pomoglo i 50.000 eura poticaja nadležnog ministarstva koje je već iskoristio.

- Nadam se da ću najesen ostvariti i izravan poticaj za gradnju farme za uzgoj koza, početnog kapaciteta 350 grla, s mogućnošću proširenja. Već sam konkurirao na jednom od raspisanih natječaja, međutim, nisam uspio na vrijeme dobiti pismo namjere kao nužni dokument od banke, zbog čega nisam uspio. Ipak, iskustvo sam stekao i promijenio banku, koja mi jamči potporu tijekom cijelog postupka realizacije projekta. Tako sam se u praksi upoznao sa svim zamkama i izazovima koji stoje na putu jednostavnijeg realiziranja projekata ruralnog razvoja, no te me poteškoće nisu odvratile od upornog nastojanja da svoju zamisao i ostvarim. U tome imam bezrezervnu potporu supruge, koja je veterinarska tehničarka, a i naša mala kćerkica Aria, kojoj su tri godine, već s velikim veseljem zna pomoći u mužnji koza. Dakle, naša je egzistencija vezana uz ostanak na selu i razvijanje vlastite proizvodnje - odlučan je Goran.



Lidija Aničić
Farma prema standardima Europske unije
Mladi magistar poljoprivrede iz Zelčina, koji stečeno znanje odlično koristi u praksi, s projektantima je već razradio projekt farme s pratećim preradbenim kapacitetima. Uz farmu će stajati i objekt s izmuzištem, čekalištem, mljekarom, sanitarnim čvorom i uredom na površini od oko 1200 četvornih metara, prema najsuvremenijim i najvišim standardima Europske unije, budući da kod nas još nema propisanih standarda. Novi bi objekt trebao niknuti na njivi izvan sela koja je u vlasništvu obitelji Varžić, i tako postati Goranova farma iz snova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike