Regija
ŠARENGRAD I NA VRUĆINAMA VELIKO (G)RADILIŠTE

Hrvatski dom, ceste, plaža, a obnovit će i "stari grad"
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Čeka se i obnova D2 Opatovac - Vukovar, a u Šarengradu i prvi pješački prijelazi
ŠARENGRAD



I na ljetnim vrućinama što su donedavno na istoku Hrvatske dosezale 40 Celzijevih stupnjeva, selo Šaregrad sa svojih 400-tinjak stanovnika, smješteno uz državnu cestu Vukovar - Ilok, u punom je smislu veliko (g)radilište.



Osim obnove Hrvatskog doma, cesta i nogostupa, Trga sv. Jakova..., i sami mještani angažirali su se na uređenju svog sela - redovito kose nemale površine kod franjevačkog samostana i crkve sv. Petra i Pavla, duž obale Dunava i prema "starom gradu", nasipavaju pijesak na plažu, postavljaju klupe uz šetnicu... U seoskim radnim akcijama skupi ih se i tridesetak.

- Radimo zajedničkim snagama jer tako se voli Šarengrad - komentirat će predsjednik Vijeća Mjesnog odbora tog prigradskog iločkog naselja Pero Ćorić, dodajući kako su ovih dana posadili i autohtono drveće.

Selo bez "zebre"?!


Inače, u tijeku je II. faza obnove šarengradskog Hrvatskog doma, objekta građenog prije 120 godina, a koja, nakon prvotnih radova na izmjeni krovišta i stolarije, uključuje sređivanje temelja, zidova i podova, instalacija, dok će u završnoj fazi objekt dobiti novu fasadu. Svaka od faza stoji po 600.000 kuna, financijer je Grad Ilok uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja, a kraj radova očekuje se u sljedećih godinu dana. Bit će to objekt, kazuje Ćorić, koji će kao i prije Domoviskog rata služiti za kulturna događanja, poput promocija i nastupa ili kazališnih predstava. Šarengrad je upravo dobio i 800 metara novog asfalta na državnoj cesti D2 oštećenoj teškim kamionskim prometom zbog čega su proljetos u Šarengradu i prosvjedovali tražeći zabranu za kamione u tranzitu prema državnoj granici sa Srbijom, što je na kraju i rezultiralo "80-postotnim padom broja kamiona kroz selo". Ćorić kaže i da bi, prema saznanjima, do kraja 2021. godine Hrvatske ceste mogle krenuti u obnovu ceste D2 od Opatovca do Vukovara, s iznosom većim od 100 milijuna kuna. Zanimljivo je da su pritom za Šarengrad dogovorena i dva pješačka prijelaza, kod ambulante i autobusnog ugibališta, jer - dosad u selu nije postojao ni jedan!

Završeni su i radovi na kompletnoj obnovi Zagrebačke ulice što vodi prema susjednoj Bapskoj, s nogostupima i signalizacijom, što je i jedina županijska cesta u Šarengradu, pa je takvo bilo i financiranje, dijelom uz pomoć Grada Iloka, s približno 8 milijuna kuna. Uređenje pak Trga sv. Jakova kod Vukovarske ulice, a gdje je i spomenik za u ratnoj 1991. godini poginula dva branitelja kao i 23 mještanina, zasad su označile nove klupe i cvjetne gredice, a u planu je posve novi izgled u budućnosti.

Dječji vrtić - plan


- Uz već odrađene i radove u tijeku, očekuju nas i novi projekti koji su uglavnom već i pripremljeni u suradnji, dakako, s Gradom Ilokom. Mali smo, ali puni optimizma - reći će predsjednik VMO-a i spomenuti novo dječje igralište, početak uređenja seoskih nogostupa, otvaranje dječjeg vrtića za 15-ak djece... U planu je i gradnja sportske dvorane, zapravo dviju dvorana - u Šarengradu i Bapskoj, i to sredstvima EU fondova od oko 18 milijuna kuna, no zasad traje usuglašavanje. Iz iločkog proračuna je pak plaćeno 125.000 kuna za projektnu dokumentaciju budućeg arheološkog istraživanja i konzerviranja ostataka "starog grada" ponad Dunava - obrambene tvrđave obitelji Morović iz 16. stoljeća - uz gradnju pristupne ceste i drvenog mosta.

Ta turistička atrakcija pod upravljanjem je Ministarstva kulture, a troškovnik je radova oko 5 milijuna kuna. Arheolozi su inače u Šarengradu angažirani i na franjevačkom samostanu, čiji prvi ostaci sežu u 11. stoljeće, a zasad je prazan. Želja je Šarengrađana dakako i - povrat Šarengradske ade...



Sanja Butigan
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad