Tehno
TESTIRALI SMO PAMETNE TELEFONE

NOKIA X20 i X10-samo za nijansu različite
Objavljeno 23. srpnja, 2021.
Nokia se u zadnje vrijeme prometnula kao nezaobilazni igrač pametnih telefona povoljnog i srednjeg cjenovnog razreda

Isprobali smo dvije trenutne perjanice ponude Nokia pametnih telefona, modele X10 i X20 koji se razlikuju tek po nijansama, a za nijansu im je i drugačija cijena. Nokia se prometnula kao nezaobilazni igrač pametnih telefona povoljnog i srednjeg cjenovnog razreda. U onaj potonji, srednji cjenovni razred svakako možemo svrstati i trenutno vrlo zanimljiviju ponudu koju Nokia nudi u vidu modela X10 i X20. Vjerojatno će te se kao i mi, ako pobliže usporedite ova dva modela zapitati koja je njihova svrha jer ih razlikuju tek nijanse, upravo u tome i je njihova čar, jer poželite li uštedjeti par stotina kuna na možda specifikacijama koje vam neće biti presudne odabrat će te povoljni model.



Dosta zajedničkog


Za početak krenut ćemo od pakiranja. Čini se da je trend isporuke telefona bez punjača koji je Apple pokrenuo ponovo naišao na plodno tlo svih drugih proizvođača pametnih telefona, pa nam tako i Nokia X10 i X20 stižu bez punjača. Tu je kabel, a za punjenje morat će te posegnuti ili za starim punjačem ili kupiti novi. Utješna kompenzacija kod oba modela je silikonska maskica za telefon. Ovo je svakako dobrodošlo, jer veliki je broj korisnika koji već u prvim danima razbije ili ošteti telefon prije nego uopće stigne kupiti maskicu. Kako je ona već u paketu, taj ste rizik upravo izbjegli, a to najbolje zna i autor ovih redaka koji je upravo imao takav peh pri kupovini svog zadnjeg pametnog telefona. Nadalje, pored nešto upita otvaranju telefona iz kutije došao je kraj. Sličnost oba modela nastavlja se dalje. Naime, telefoni ostavljaju isti osjećaj u rukama uz malu prednost na masi koju odnosi model X20. Upravo prvo što valja istaknuti su njihove težine od pozamašnih 210 i 220 grama. Ovo je pomalo i neobično jer su oba telefona izrađena od lake plastike, naspram brojnih drugih staklenih modela na tržištu. No, zahvaljujući upravo masi, ali i općenito izvrsnoj kvaliteti izrade, Nokia X10 i X20 ulijevaju pouzdanje u svoju dugovječnost. Telefoni donose isti raspored tipki s kontrolom glasnoće i tipkom za otključavanje s čitačem otiska prista na desnom boku, zatim dediciranom tipkom za Google glasovne kontrole na lijevom boku, te utorom za slušalice i USB-C na donjem rubu. Pohvalno je što 3,5-mm audio izlaz ovdje, pa ako imate slušalice, možete ih odmah spojiti bez potrebe za dosadnim adapterom na USB-C. Raspored kamera kružno smještenih na poleđini također je isti kod oba modela. Razlika na prednjoj strani modela je u pokrovu zaslona. Dok je kod modela X20 na vrhu Gorilla Glass 5, model X10 štiti Gorilla Glass 3. No, kod oba je modela već postavljena i dodatna zaštitna folija. S obzirom na već spomenutu maskicu, obije Nokije dolaze poprilično dobro opremljene za slučaj padova.

Uključivanjem telefona na oba nas uređaja dočekuje raskošni 6.67 IPS LCD s rezolucijom 1.080 x 2.400 točaka. Iako se rezolucija možda doima malo niskom s obzirom na dijagonalu, u praksi prikaz je dovoljno oštar, a boje i općenito prikaz zadovoljavajući.

Čisti Android


Naravno, priča bi bila još bolja da je tu AMOLED, no ipak pored njega najviše nedostaje veća frekvencija osvježavanja, koja je kod oba modela zaustavljena na 60 Hz. No, opet, moramo naglasiti da će veliki broj korisnika, poglavito prosječnih biti izuzetno zadovoljni prikazom. Za ugodan rad na X10 i X20 zaslužan je isti čipset Snapdragon 480 5G s kojim je upareno 6 GB (X10), odnosno 8 GB (X20) radne memorije. Za pohranu ti je 64 i 128 GB interne memorije proširive microSD karticama. Kod oba modela valja pohvaliti 5G povezivost, pa ste s ovim telefonima spremni za brzu mrežu pete generacije koja se sve više implementira po gradovima diljem Lijepe naše. Kad smo kod razlika kod modela stižemo i do kamera. Kod modela X20 i X10 straga su četiri objektiva sa Zeiss optikom. Glavna kamera kod X20 je 64MP F/1.8 s autofokusom, koja zadano snima 12MP fotke i video do maksimalnih 1080p 60fps. Tamo je i 5MP ultra-široka kamera te 2MP makro i 2MP senzor dubine. Kod X10 jedina je razlika u glavnoj kameri koja broji 48 MP. Prednja kamera kod X20 ima 32MP uz f/2.0, tok je kod X10 ona ipak 8 MP. Kao i u cijeloj ovoj priči kod X10 i X20, tako su i fotografije za nijansu drugačije. Po danu one će biti solidne, dok one u slabom osvjetljenju teško mogu zadovoljiti iole zahtjevnije korisnike.

Za kraj ostaje spomenuti kako oba telefona pokreće Android 11 koji dolazi s podrškom za 3-godišnje ažuriranje i dio je već poznatog Android One programa. S korisničke strane dobivamo gotovo čist Android, baš kako su ga u Googleu zamislili. Cijena modela X20 iznosi oko 3.000 kuna, dok je model X10 povoljni par stotina kuna. Jeste li spremni potrošiti "nijansu" više ili manje, odredit će upravo nijanse koje razlikuju ova dva modela. No, svakako valja ih oba razmotriti pri kupovini.



Tanja Kvorka
Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike