Sport
AUSTRALIJA ĆE TREĆI PUT UGOSTITI OLIMPIJSKE IGRE

Brisbane će biti domaćin 2032.
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
Australski Brisbane izabran je za domaćina Olimpijskih igara 2032. glasovima članova Međunarodnog olimpijskog odbora na 138. zasjedanju održanom u Tokiju. Brisbane će tako postati treći australski grad koji će ugostiti najveći sportski događaj. Prvi put su OI na najmanjem kontinentu održane 1956., kad je domaćin bio Melbourne, a drugi put Igre u Australiji održane su 2000., u Sydneyju. Australija se pridružila SAD-u kao jedina zemlja u kojoj su Ljetne OI održane u tri različita grada. U SAD-u su domaćini bili St. Louis (1904.), Los Angeles (1932. i 1984.) i Atlanta (1996.). Los Angeles će ugostiti i OI 2028.

Prema novom pravilniku o izboru grada domaćina, kojim je ovaj proces učinjen značajno jeftinijim i jednostavnijim, Brisbane je u veljači izabran za poželjnog domaćina, a prošloga mjeseca to je potvrdio i Izvršni odbor MOO-a. Brisbane nije imao izravnog protukandidata, nego je pobijedio u konkurenciji gradova i zemalja koji su javno iskazali zanimanje za domaćinstvo, a to su bili Indonezija, Budimpešta, Kina, Doha te njemačko Ruhrsko područje.

Glavni grad australske savezne države Queensland pridobio je naklonost MOO-a time što na svom području već ima vrlo bogatu sportsku infrastrukturu, a tu su i financijska jamstva da će organizacija biti podržana od svih državnih razina te privatnog sektora. H
Možda ste propustili...

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

Najčitanije iz rubrike