Regija
ZAVRŠNA OBNOVA POVIJESNE JEZGRE ILOKA

Žitnica Odescalchi bit će hotel i "muzej" traminca
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
S nešto više od 67 milijuna kuna obnovit će se srednjovjekovne zidine, zgrada Žitnice, Podrumareva kuća, Franjevački samostan
ILOK - Još u drugoj polovini 2016. godine počela je procedura na sredstvima Europske unije financiranom projektu u Iloku što uključuje, s iznosom nešto većim od 67 milijuna kuna, rekonstrukciju srednjovjekovnih zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i Franjevačkog samostana, da bi se konkretni radovi očekivali - početkom rujna 2021.

Zahtjevna priprema će, međutim, dovršetkom svih radova do lipnja 2023., označiti zapravo i završnicu obnove iločke povijesne jezgre! Riječ je o projektu koji u razdoblju od 2. rujna 2016. do 2. lipnja 2023. godine provodi Grad Ilok s partnerima (Iločki podrumi d.d., Franjevački samostan i Turistička zajednica Županije vukovarsko-srijemske), a proteklo vrijeme trajala je izrada projektne dokumentacije, odobravanje sredstava, postupci javne nabave...

Do lipnja 2023.


Inače, jedan je to od strateških projekata najistočnije hrvatske županije te dio Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

- Nakon završetka tih radova preostat će još uređenje unutrašnjosti stare gradske jezgre Iloka, poput cesta i staza, parkova i hortikulture - pojašnjava Mladen Markešić, ravnatelj Razvojne agencije TINTL.

Cilj je projekta revitalizacija i revalorizacija kulturne baštine, a među očekivanim rezultatima spominje se porast broja posjeta, kao i broja novozaposlenih u turističkom sektoru. Inače, nepovratnog EU novca je 78,5 posto od spomenutog iznosa, a ostatak pokrivaju partneri na projektu. Kada je riječ o zidinama, rekonstrukcijom će im biti vraćen, kako se to opisuje, izvorni sjaj, a postat će i najznačajnija iločka kulturno-turistička atrakcija. Zidine su, naime, zaštićeno kulturno dobro, a okružuju gradsku jezgru. Obrambeni pojas kula, polukula, bastiona i spojnih zidova samo je dio fortifikacije čiji počeci sežu u 13. stoljeće, u 15. se proširuje prema zapadu i završava početkom 16. stoljeća. Prema Markešiću, predstojeći radovi obuhvaćaju konstruktivnu sanaciju zidina "iznad zemlje", no u pripremi je projekt budućih sustavnih arheoloških istraživanja vezano uz skrivene ostatke "još dviju gotičkih crkava, džamije i turbeta", i vjerojatnog otkrića ostataka većeg broja zasad nepoznatih srednjovjekovnih građevina. Inače, ukupna je dužina sačuvanog obrambenog zida veća od 1200 metara s četiri četvrtaste kule, šest okruglih polukula i kružnim bastionom.

Zgrada Žitnice također je zaštićeno kulturno dobro i značajna kulturno-povijesna baština.

U izvornom obliku


Svrha objekta bit će razvoj kulturnog turizma kroz prezentacijske dvorane, infocentar i smještaj hotelskog tipa s 12 soba, a u planu je i stalni galerijski postav - posvećen tramincu prezentiranom kroz povijest, od prvog trsa do danas. Žitnica je zgrada bivšeg iločkog vlastelinstva u kojoj se skladištilo i čuvalo žito, sagrađena je početkom 19. stoljeća i zadržala je izvorni oblik, no ta dvokatna građevina pravokutnog tlocrta s tri otvorene etaže s drvenim stropovima i stupovima te još dvije etaže na tavanu, već se duže vrijeme ne koristi i u lošem je stanju. Uz stare vinske podrume danas je ona jedini preostali gospodarski objekt vlastelinstva Odescalchi. U vlasništvu je Iločkih podruma, kao i Podrumareva kuća koja će, kao dio povijesne jezgre, također biti u funkciji razvoja kulturnog turizma, između ostaloga, i sa stalnim galerijskim postavom posvećenim Nikoli Iločkom. U planu je i prikaz povijesnog načina proizvodnje vina u iločkom kraju, poslovni prostori i mali smještajni objekt. Dakako, sanacija, adaptacija i opremanje tih objekata bit će pod nadzorom konzervatora, uz očuvanje svih izvornih elemenata. Pročelja Podrumareve kuće obnovit će se pak i prema starim fotografijama.

- Radujemo se nastavku radova i jako nam je važno da kompletna stara jezgra Iloka zablista, jer tu prvo dođe svaki naš turist. Bit će to i nova turistička destinacija od velikog značenja za Slavoniju i Srijem - zaključit će iločka gradonačelnica Marina Budimir.



Sanja Butigan
SAMOSTANU VIDIKOVAC, ZIDINAMA ŠETNICA
I na koncu, Franjevački samostan sv. Ivana Kapistrana (građen i obnavljan od 14. do 20. stoljeća), povijesna je i kulturna građevina i važan integrativni dio turističke ponude Iloka. Ranijih godina obnavljan kompleks, u aktualnom je projektu uključen s nizom novih sadržaja za posjetitelje, poput galerije kamenih restauriranih ostataka iz srednjovjekovnog grada, izložbe Kapistranova “života u slikama”, muzeja umjetnina...

U samostanu će biti i vidikovac s pogledom na Dunav i okolicu, dok će se duž srednjovjekovnih zidina protezati šetnica.

Najčitanije iz rubrike