Regija
PRIONULI POSLU NAKON POPLAVE

Mještani oprali crkveni inventar i očistili mulj kod kapelice
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
Stanovnici Zoljana uredili su crkvu, a vatrogasci prilaz kapelici u Gornjoj Motičini
ZOLJAN/GORNJA MOTIČINA - Tijekom poplave koja je u ponedjeljak pogodila našički kraj, vodena bujica preplavila je i crkvene objekte u Zoljanu i Gornjoj Motičini.

Mješavina vode i blata visoka gotovo metar natopila je klupe i stolice te ostali inventar u crkvi sv. Katarine u Zoljanu iz 1922. godine. Zbog vlage oštećenja su pretrpjeli i zidovi. Akciju čišćenja organizirala je voditeljica seoskog crkvenog zbora Mirjana Solomun, a odazvalo se desetak entuzijasta. Pod crkve bio je prekriven slojem blata, kao i klupe i stolice koje su iznijeli van. Nakon što su muškarci visokotlačnim peračem skinuli prljavštinu, žene su ih detaljno izribale i oprale. Vrijedne mještanke oprale su i blatni pod i ulazna vrata, kao i kipiće svetaca.

- Poslala sam sliku naše crkve u vodi. Nije dugo trebalo da mi počnu stizati poruke u kojima su mještani nudili pomoć. Došli smo u dvorište crkve, donijeli svoja sredstva i opremu za čišćenje i krenuli. Iako smo bili tužni kada smo vidjeli strahotu koju je voda ostavila, radosni smo jer će naš crkva opet biti lijepa nakon što obavimo posao - rekla je Mirjana Solomun.

- Nisam morala dugo razmišljati, jer znam koliko svima nama znači naša crkva. Prvo smo grubo čistile, a onda na fino. Moralo se urediti, jer je loše izgledalo. I uopće nije bilo teško. Podružili smo se, popričali i napravili posao, a rezultat je čista crkva - kaže Vera Pokrivka, koja je sudjelovala u akciji.

- Crkva je naš drugi dom. Tu se molimo, pjevamo i družimo. Naš zbor kao mala zajednica jako lijepo funkcionira. Jako je važno ovo što smo napravili - zaključila je Solomun.

Hvalevrijednu akciju čišćenja debele naslage blata i mulja kod kapelice Duha Svetoga u Gornjoj Motičini odradili su članovi DVD-a Donja Motičina, njih 16. Nakon što ih je kontaktirao općinski načelnik Željko Kovačević, donijeli su lopate te sve što je potrebno za čišćenje i zasukali rukave.

- Nije nam bilo teško. Bili smo gotovi za četiri sata. Mještanin Petar Klaban odvezao je dvije prikolice blata i mulja - kazao je Zlatko Vinković, zapovjednik DVD-a.

A vatrogasci su se nakon ove akcije uputili u crkvu Svih svetih u Donjoj Motičini iz koje su iznijeli klupe kako bi se pripremile za bojenje.

- Mi vatrogasci smo dobrovoljci. Uvijek smo na raspolaganju, i to nam je zadovoljstvo - poručio je vatrogasni zapovjednik Vinković.

Snježana Fridl
Ispumpali 20 bunara i osam podruma
Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Donjoj Motičini pohvalio je načelnik Općine Željko Kovačević. ‘’Vatrogasne snage angažirale su se u ispumpavanju bunara i podruma stanovnika koji su bili pogođeni poplavom. No vrijedni vatrogasci sudjelovali su i u čišćenju blata i mulja. U poplavi koja je pogodila općinu Donja Motičina vatrogasci su, kao i uvijek, bili prvi koji su bili na terenu i pomagali gdje je trebalo’’, rekao je načelnik Kovačević. Vatrogasci DVD-a Donja Motičina ispumpali su 20 bunara i osam podruma.

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike