Osijek
NOVA ENERGIJA

EBRD i Osijek u projekte
razvoja Zelenoga grada
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
PANJKOVIĆ: Zainteresirani smo za projekte vodoopskrbe i odvodnje, javnog prijevoza...

Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj posjetili su u srijedu Osijek i u sjedištu gradske administrativne uprave ponudili svoje financijske i konzultantske usluge vezano uz projekte, prije svega one oslonjene na zelene i obnovljive izvore energije, a koji se ne mogu financirati iz izvora financiranja Europske unije. Vedran Panjković, zamjenik direktora EBRD-a za Hrvatsku, potvrđuje kako u Osijek nisu došli - slučajno.



- Čini nam se da s novom administracijom Grada Osijeka dobivamo i neku novu energiju. Vidjeli smo program novog gradonačelnika, koji je u značajnoj mjeri kompatibilan s onim kako mi vidimo budućnost ne samo Osijeka, nego i drugih gradova u Hrvatskoj. Nadam se da ćemo u skorije vrijeme uspjeti i realizirati neke zajedničke projekte - rekao je Panjković.

Razgovore je uime domaćina vodila Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika, koja je podsjetila kako je između dviju institucija suradnja počela još 2013. godine.

- Iznimno nam je drago da su nas posjetili predstavnici EBRD-a vezano uz razvoj Zelene strategije i razvoja Osijeka kao Zelenog grada. Svako je naša intencija da Osijek bude još zeleniji, da se vodimo tom politikom kako bismo radili na poboljšanju obnovljivih izvora energije i provedbi zelenih projekta. Pomoć EBRD-a svakako je dobrodošla, cilj nam je detektirati zelene projekte koji će biti od važnosti za grad, ali i mogućnosti kako neke od tih projekta financirati izvan našeg proračuna i kako iskoristiti svaku moguću financijsku pomoć, pa tako i EBRD-a - rekla je Crnković.

Nabraja potom kako su ti zeleni projekti u smislu razvitka zelene infrastrukture, prometnica, rješavanja otpadnih voda, korištenja pametnih izvora energije...

Jedan od takvih projekata, iz zone zainteresiranosti EBRD-a, upravo se ovih dana nastavlja u Osijeku, a riječ je o nastavku radova na postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda. Realizira ga Vodovod-Osijek, ali iz drugih izvora financiranja, no to je dokaz kako se u Osijeku uvelike radi na zelenoj politici.

- Razgovarali smo o mogućnostima konkretne suradnje po pitanju zelene i obnovljive energije, ali i drugih komunalnih projekata koji su u razvoju grada koje je nova gradska administracija ocijenila prioritetnim za iduće četverogodišnje razdoblje. Zainteresirani smo za pomoć i financiranje projekta u segmentu vodoopskrbe i odvodnje, javnog prijevoza te, generalno, energetske učinkovitosti. Naši su komercijalni uvjeti vrlo slični onima koje nude HBOR i komercijalne banke, ali postoji niz aktivnosti i pomoći koje mi nudimo svojim klijentima. To se odnosi, primjerice, na operativno poboljšanje njihovih kompanija, tu su i naše konzultantske usluge ili konzultanata koje mi plaćamo. Sve to može biti od pomoći jedinicama lokalne samouprave - rekao je Panjković.

Ponovio je da EBRD u Hrvatskoj dosta radi s javnim poduzećima, primjerice HEP-om i HAC-om, ali i da se nada da će sudjelovati u projektima u privatnom sektoru. Na području Slavonije, primjerice, u segmentu poljoprivrede i onoga što oni nazivaju agrobiznisom.



Dario Kuštro
Cilj je detektirati zelene projekte koji će biti od važnosti za grad, ali i mogućnosti financiranja izvan proračuna

SLAVONIKA
Panjković je izvijestio kako su obišli i gradilište autoceste Slavonika na dionici u Baranji, čija se gradnja financira upravo sredstvima koja je osigurao EBRD. “Zadovoljni smo realizacijom autoceste, bit će dovršena u planiranim rokovima”, rekao je Panjković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana