Dome slatki dome
BLAGOVAONICA NE MORA BITI DOSADNA

I stol i stolice mogu odražavati vaš stil
Objavljeno 22. srpnja, 2021.
Pravokutni oblik stola najčešće najbolje odgovara u većini domova standardne gradnje i oko njega stane najviše stolica

Blagovaonica je mjesto okupljanja u svakom domu, posebice ako je poput mnogih u novijim zgradama, prostorno povezana s kuhinjom. Ovaj topli prostor za kuhanje, blagovanje i druženje ne mora biti dosadan. Pomnim odabirom namještaja možete ga učiniti odrazom svog stila, baš kao i ostatak doma.



Ako planirate kupiti novi stol, stolice, ili sve zajedno, prije potrage i kupnje dobro razmislite o tome kakve su vam potrebe i mogućnosti. Kao i za druge komade namještaja, i za stol i stolice morate imati dovoljno mjesta. To znači da morate uračunati i prostor oko stola kada se stolice koriste. Veličinu stola i broj stolica uz prostor može diktirati i broj članova u obitelji. Ako vam je samo ponekad potreban veći stol, a imate manjka prostora, dobro rješenje je stol na razvlačenje koji će vam priskrbiti dva do četiri sjedeća mjesta više. Možete kupiti i nekoliko dodatnih stolica na rasklapanje i spremiti ih dok vam ne zatrebaju.

Prije potrage za stolom izmjerite prostor u kojem će biti tako da u trgovini odmah možete eliminirati ono što vam ne odgovara. Nemojte se zavarati izgledom veličine stola u trgovini, jer to su obično mnogo veći prostori, pa se može činiti da stol i nije tako velik. Pitajte prodavača točne mjere i nemojte mnogo odstupati od zadanoga. Pravokutni oblik stola najčešće najbolje odgovara u većini domova standardne gradnje, a tu se može i smjestiti najveći broj stolica. Za okrugli stol stane manje ljudi, a ako ne volite oštre rubove, možda je bolje rješenje eliptični oblik.

Teško je reći kakvi su stolovi danas trendi, jer svatko ima svoje želje i ideje, a izbor je zaista velik. Stolovi od drveta domu će dati toplinu i opuštenost, a kombinacije sa željezom ili staklom malo više otmjenosti. Ako ste ljubitelji drvenih stolova, lako ćete naći više kombinacija i sa staklom i od željeznih konstrukcija, ili pak samo od drveta. Tu se može naći više nijansi boja, od običnog drveta pa do visokog sjaja ili stakla. Pri odabiru boja mislite na ostatak namještaja koji imate u tom prostoru. Ako se radi samo o blagovaonici, onda je stol centar prostora i tu imate najviše mogućnosti kombiniranja. Ako je blagovaonica povezana s kuhinjom ili još i s boravkom, što je često slučaj u modernim stanovima, morate paziti da se stilovi i boje neukusno ne miješaju.

U osječkim trgovinama veliki je izbor stolova i stolica svih oblika i boja te u najrazličitijim kombinacijama materijala. Ako vam je važno da budu trendi, odabrat ćete nešto u plavoj, sivoj ili bijeloj boji koje su moderne kad je namještaj u pitanju.



Tanja Kvorka
U KOMPLETU ILI NE?
Stolice mogu i ne moraju biti u kompletu sa stolom, a to pak ovisi o tome jeste li klasični tip, ili volite eksperimentirati. Bez obzira na boju i oblik stolice, pazite da bude šira od 50 cm tako da svakome bude udobna za sjedenje, posebno ako imaju ručke sa strane. Prije kupnje obvezno sjednite na stolicu da osjetite kako je sjediti na njoj.

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike