Crna kronika
RATNI ZLOČIN U DARDI 1992.

Ubio Hrvata jer je "ustaška" mina oštetila krov kuće
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Optužnica tereti Branka Vukosavljevića da je na ulici, 23. ožujka 1992., ubio Josipa Lisjaka
Protiv Branka Vukosavljevića (73), zvanog Brankica, podignuta je optužnica zbog ratnog zločina u Dardi 22. ožujka 1992. godine. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku tereti 73-godišnjaka da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Darda, nakon što su udružene snage JNA i paravojnih formacija lokalnih pobunjenika okupirale područje Baranje, bez razloga, nakon što je Hrvata Josipa Lisjaka sreo u centru Darde, ispred kućnog broja 27 Ulice JNA 8 (sadašnje Osječke ulice) iz vatrenog oružja ispalio najmanje jedan hitac iz neposredne blizine u Lisjakova prsa, zbog čega je nesretni Josip na mjestu preminuo.



S obzirom na to da je Vukosavljević u bijegu, nalazi se u Srbiji od 1998. godine, zamjenik županijskog državnog odvjetnika Zlatko Bučević predlaže Županijskom sudu u Osijeku da mu se sudi u odsutnosti.

Tijekom istrage ispitano je više svjedoka. Ištvan Erdeg rekao je kako je u razgovoru s radnim kolegama iz Vodoopskrbe Darda saznao da je u proljeće 1992. u Osječkoj ulici Vukosavljević prekoputa njegove kuće ubio njegova susjeda Josipa Lisjaka, i to zato što su "ustaše" iz Osijeka večer prije granatom pogodile njegovu kuću, te je izjavio da će prvog Hrvata koji naiđe "ubiti kao psa", a što je i učinio kada je Josipa Lisjaka ugledao na ulici. Štefan Herič također je rekao kako je za ubojstvo Josipa Lisjaka čuo u selu gdje se pričalo da ga je ubio Brankica, jer mu je granata koja je ispaljena s hrvatske strane oštetila krov kuće. Boško Radovanović rekao je istražiteljima kako je k njemu došla njegova pokojna susjeda Mira Vujaklija, koja mu je rekla kako je Vukosavljević ispred njezine kuće upucao Lisjaka. Radovanović je, s obzirom na to da se navedeno dogodilo 50-ak metara od njegove kuće, izišao i vidio Josipa Lisjaka kako leži u grču i pokušava mu nešto reći, ali nije uspio izgovoriti. Vidjevši da mu ne može pomoći, vratio se u kuću, a poslije je čuo da je Josip Lisjak preminuo. Svjedok Dušan Jakšić rekao je kako je bio dežurni u stanici milicije Darda te je 25. ožujka 1992. oko podneva u stanicu milicije došao Boško Radovanović i prijavio da u njegovoj ulici na nogostupu leži mrtav Josip Lisjak, o čemu je on obavijestio nadređene i stanicu milicije u Belom Manastiru koji su na mjesto događaja uputili djelatnike Stanice milicije Darda. S.Lacić
otišao 1998.
OPTUŽENI NIJE U HRVATSKOJ

GLAS SLAVONIJE PISAO O UBOJSTVU
Zoran Lisjak, sin ubijenog Josipa, svjedočio je kako njegov otac za vrijeme Domovinskog rata nije napuštao Dardu te je u proljeće 1992. godine iz teksta objavljenog u Glasu Slavonije doznao da mu je otac ubijen. Poslije povratka u Dardu nakon mirne reintegracije od mještana je čuo da je u proljeće 1992. u Osječkoj ulici u Dardi ispred jedne kuće, oko podneva, Branko Vukosavljević ubio njegova oca vatrenim oružjem te kako je, nakon što je ubio njegova oca, Branko Vukosavljević zaustavio putnički autobus, ušao unutra i pitao je li netko od putnika hrvatske nacionalnosti. Zoran se, u vrijeme kada mu je otac ubijen, nalazio u Vinkovcima kao pripadnik 3. gardijske brigade HV.

Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi