Regija
AKCIJA INKLUZIVNE KUĆE "ZVONO" U BELIŠĆU

Opremili kućicu za djecu u kontejnerskom naselju
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Zvono je pokrenulo akciju s građanima Valpovštine i razveselilo djecu u Mošćenici
BELIŠĆE



Inkluzivna kuća Zvono organizirala je nedavno još jednu uspješnu humanitarnu akciju: prikupljanja opreme, materijala, namještaja, pribora i igračaka za kućicu u kontejnerskom naselju Mošćenica namijenjenu za rad s djecom. Naime, kako taj prostor nije sadržavao nikakvu primjerenu opremu ni materijale, "Zvono" je odlučilo pokrenuti akciju i pozvati građane Belišća, Valpova i prigradskih naselja da se pridruže i omoguće opremanje prostora koji služi kao okupljalište djeci čije su obitelji stradale u razornom potresu na sisačkom području krajem prošle godine.



- Građani Valpovštine i ovaj su se put uključili u akciju te je prikupljena i kupljena potrebna oprema: police, tepih, puzzle-tepisi, ploča od pluta, didaktičke igračke, jastučići i podloge za sjedenje, kazalište za lutke, knjige, slikovnice, bojanke, papiri, pribor za pisanje, crtanje, rezanje, različite igračke, društvene igre, maske i dezinfekcijska sredstva, TV, PlayStation, kutije za odlaganje igračaka i slatkiši. Ekipa "Zvona" sve je to spakirala te djeci u Mošćenici uručila opremu na veliko oduševljenje mališana koji trenutačno žive u ovom kontejnerskom naselju - naglašava Ivančica Bulut iz Inkluzivne kuće Zvono. Uz zahvale donatorima, izrazila je i nadu da će novoopremljena prostorija pridonijeti kvalitetnijem provođenju slobodnog vremena djece u Mošćenici i omogućiti provođenje različitih radionica i aktivnosti koje dosad nisu bile moguće.

Valja podsjetiti da je mobilna volonterska služba Inkluzivne kuće Zvono početkom lipnja dva dana boravila u Petrinji, gdje su se radile pripreme za mapiranje odgojno-obrazovnih potreba djece i mladih s poteškoćama u razvoju. Nakon mapiranja izvještavat će se o prikupljenim podacima te predlagati metode organiziranja podrške djeci i mladima na području Petrinje i Siska. Dvodnevne aktivnosti u Petrinji provodile su se u sklopu projekta "Mobilna volonterska služba", čiji ukupni prihvatljivi troškovi iznose približno pet tisuća eura s financijskom potporom od 100 posto. Projekt je financiran sredstvima financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške preko javnog poziva za ad hoc akcijske projekte Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Također, početkom svibnja ove godine u sklopu projekta "Inkluzivni val" nabavljeno je novo vozilo koje će služiti za prijevoz mobilnog stručnog tima te redovite posjete krajnjim korisnicima. Provedba pak projekta "Inkluzivni val" počela je 15. veljače ove godine, a njegov je nositelj Grad Valpovo uz partnere: udrugu Zvono, udrugu MI Valpovo i Udrugu matice umirovljenika grada Valpova. Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, priopćeno je. Osim toga, u Zvonu se već godinama naglasak stavlja na razvijanje modela socijalnog poduzetništva, koje članovima pruža mogućnost zapošljavanja i sudjelovanja u društvenom i poslovnom životu.




Lidija Aničić
OD UDRUGE DO INKLUZIVNE KUĆE
Udrugu djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono osnovali su 2003. godine roditelji djece s poteškoćama na području gradova Belišća i Valpova te prigradskih naselja radi pružanja pomoći u uključivanju u sustav socijalne skrbi i odgojno-obrazovni proces. Ta je udruga početkom ove godine promijenila naziv u Inkluzivna kuća Zvono. Tijekom godina udruga je razvijala brojne programe za osobe s invaliditetom, za djecu i mlade na području Osječko-baranjske županije. U svoje svakodnevne aktivnosti Zvono uključuje oko 25 mladih i odraslih osoba s intelektualnim poteškoćama, približno 15 djece predškolske i školske dobi koje uključuje u redoviti odgojno-obrazovni sustav te gotovo 30 mladih uključenih u programe za mlade koji provodi Inkluzivna kuća Zvono.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike