Osijek
UPISI U SREDNJE ŠKOLE U OSIJEKU

Elektrotehnička škola te II. i III. gimnazija nemaju jesenski rok
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
U srednjim školama, kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, od 3157 upisnih mjesta popunjena su 2704, odnosno 86 posto

Ovih su dana odahnuli i mnogi budući srednjoškolci koji su se prošli tjedan upisali u neku od srednjih škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija. Oni koji se nisu upisali to će moći učiniti u jesenskom roku, a podatci o okvirnom broju slobodnih mjesta objavljeni su na stranicama Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.



Gdje ima mjesta


- U srednjim školama, kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, od 3157 upisnih mjesta popunjena su 2704, odnosno 86 posto. Ukupan je broj slobodnih mjesta u našim školama u cijeloj županiji 453. Kad su u pitanju četverogodišnji obrazovni programi, nakon ljetnoga roka ostalo je 10,56 posto, a u trogodišnjim obrazovnim programima 21,55 posto slobodnih mjesta. Jedini petogodišnji obrazovni program - medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege - koji provodi Medicinska škola Osijek, prema dostupnim podatcima popunjen je već u ljetnom roku - pojašnjava Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije, dodajući kako su, kad je u pitanju Osijek, Elektrotehnička i prometna škola Osijek te II. i III. gimnazija svoje programe popunili već u ljetnom roku.

U ostalim školama još ima mjesta na nekim smjerovima, primjerice, Ekonomska i upravna škola Osijek upisivat će učenike na smjer ekonomist, a jedno je mjesto ostalo na smjeru poslovni tajnik. Ravnateljica Lidija Žaper ističe da su zadovoljni odazivom učenika, kao i brojem bodova, uzimajući u obzir prethodnu godinu koju je obilježila pandemija bolesti COVID-19.

- Nismo tražili povećanje broja odjela, nego smo ostali na dva razredna odjela za upravnog referenta, tri razredna odjela za ekonomiste te na jednom razrednom odjelu za poslovnoga tajnika - prokomentirala je Žaper.

Jedan od budućih učenika te škole bit će i Matko Rašić, čija majka Vesna ne skriva zadovoljstvo što je njezin sin odabrao Ekonomsku školu. Bio je to ujedno i Matkov prvi izbor, od šest izabranih.

- Strukovna zanimanja nisu bila u fokusu Matkova interesa. Zanimala ga je i Medicinska, no nije imao dovoljan broj bodova, a i silno je želio upisati Ekonomsku školu. Ne mogu vam opisati koliko smo oboje uzbuđeni što ga čekaju novi izazovi i novi prijatelji, iako mu je olakšavajuće to što s njim u srednju školu kreću i neki njegovi prijatelji iz Osnovne škole "Grigor Vitez" - kaže majka Vesna, čiji se sin već pobrinuo i za knjige za prvi razred smjera ekonomist i unaprijed se raduje novom okruženju, profesorima i prijateljima.

Pekar, mesar, zidar...


A kad su u pitanju srednje škole s područja Osijeka, najviše je mjesta, čak 19, ostalo u Ugostiteljsko-turističkoj školi, i to 15 za smjer pekar i četiri za slastičara. Slijedi Obrtnička s 14 slobodnih mjesta za smjerove mesar, pediker te pomoćni krojač, pomoćni kuhar, slastičar i pomoćni pekar. U Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek 11 je slobodnih mjesta (devet za smjer mehaničar poljoprivredne mehanizacije te dva za smjer agrotehničar). Deset je slobodnih mjesta u I. gimnaziji, i to u razrednom odjelu za sportaše, a šest u Graditeljsko-geodetskoj školi za smjer zidar.

Po četiri slobodna mjesta ima Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas" (smjer prodavač), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna (likovna umjetnost i dizajn do izbora zanimanja), Medicinska škola (smjer njegovatelj/ica), a po tri su slobodna u Glazbenoj školi Franje Kuhača za smjer glazbenik – program srednje škole, u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića za smjer prirodoslovna gimnazija. Samo jedno slobodno mjesto nudi Strojarsko-tehnička škola za smjer CNC operatera.



Marija Mihelić
ŠKOLOVANJE ODRASLIH ZA POLICAJCA
Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku obavljeno je pisano testiranje kandidata za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2021./2022. godini. Testiranju je pristupilo nešto više od stotinu kandidata iz Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije. Polažu pisani dio ispita, psihofizičku provjeru i naposljetku intervju, pod vodstvom stručnog tima Policijske akademije. U Hrvatskoj se prima ukupno 550 polaznika u program nakon kojeg će ih MUP primati u radni odnos sukladno potrebama službe - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

JESENSKI ROK
Prema podatcima objavljenima na NISpuSŠ-u, postupak za provedbu ljetnog upisnog roka počeo je 24. svibnja, s početkom prijave redovitih učenika u sustav, a zaključit će se 10. kolovoza. Tada će biti objavljeni i službeni podatci o slobodnim mjestima za jesenski upisni rok.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike