Osijek
KONCESIONARI ELEKTROMODUL I DIMNJAK

Grad je uprihodio 1,6 milijuna kuna
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Koncesionari koji u Osijeku u dijelu javne usluge obavljaju gospodarsku djelatnost, podnijeli su svoja izvješća vijećnicima Gradskog vijeća. Učinili su to Elektromodul, koncesionar sustava održavanja i naplate parkiranja te Dimnjak, koncesionar za obavljanje dimnjačarskih poslova. Oba su podmirila svoje ugovorne obveze za 2020. godinu te su u gradski proračun uplatili ukupno 1,6 milijuna kuna.

Elektromodul je uplatio iznos od 1,46 milijuna kuna, što je nešto manje od ugovorenog, a razlozi za to su pandemija i porezna politika. Redovan je iznos mjesečne naknade za koncesiju 182,6 tisuća kuna. Tog je iznosa koncesionar bio oslobođen u razdoblju od 23. ožujka do 21. travnja, kada je gradski Stožer civilne zaštite predložio obustavu naplate parkiranja. Također, početak 2020. godine donio je novi korak u fiskalizaciji, pa su i parkirni automati morali biti opremljeni opremom za fiskalizaciju. To je kod koncesionara izazvalo neplanirani trošak od 1,3 milijuna kuna, pa kako bi to amortizirao, kroz dodatke ugovora s Gradom, riješeno da do kraja godine uplaćuje iznos od 91 tisuće kuna. "Manjak" će se nadoknaditi tako što će se do kraja 2024. godine, kada istječe ugovor o koncesiji, mjesečni iznos povećati na 194 tisuće kuna. Bilo je i određenih promjena u broju parkirnih mjesta, ali kako to nije bilo više od jedan posto od ukupnog broja mjesta, nije se mijenjao mjesečni iznos. U Osijeku je ukupno 3401 parkirno mjesto.

Tvrtka Dimnjak za prošu je godinu uplatila u gradski proračun ukupno 137,6 tisuća kuna. Taj iznos sastoji se od dva dijela - fiksnog, u iznosu od 69.700 kuna te varijabilnog koji predstavlja dva posto ukupnog godišnjeg prihoda koncesionara. Za prošlu je godinu prihod Dimnjaka iznosio 3,4 milijuna kuna, pa je u proračun uplaćeno još 68 tisuća kuna.

Najveći broj gradskih dimnjaka, 81 posto, koristi se za odvođenje produkata plinskog goriva. Prošle su godine evidentirana tri požara u dimnjacima koji, srećom, nisu prouzročili veće materijalne štete niti su ugrozili ljudske živote. D. Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike