Osijek
ANNABELLA KIRCH LETO, STUDENTICA

Smijemo biti drukčiji! I šminka je svjetonazor
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Studentica, zborska pjevačica, make-up artistica, amaterska fotografkinja i slikarica angažirana je u borbi protiv nasilja

We don‘t take bullying - moto je najnovije kampanje poznatog brenda beauty kistova Noelle Brush koja ruši predrasude i slavi različitost, promičući životnu filozofiju prema kojoj se izlaz iz loše situacije nalazi u podršci, razumijevanju, pomoći i razgovoru. Podižući svijest o stalno prisutnom problemu u društvu - nasilju, Noelle dokazuje da doista stoji iza svog slogana We love you to be yourself. Među zaštitnim licima kampanje i jedna je Osječanka, 23-godišnja studentica kemije i make-up artistica Annabella Kirch Leto, koja sebe duhovito opisuje kao "drama queen s nekoliko make-up kistova".Protiv nasilja


Annabella već neko vrijeme surađuje s navedenim brendom pa su ju pozvali da kao make-up artist napravi lookove na temu zaštite od nasilja i bude model. Budući da ne voli nepravdu i želi da se ljudi osvijeste o bullyingu, naročito onom s predznakom cyber, Annabella se rado odazvala, posebice stoga jer ima "svoju priču". Ispod njezine fotografije u kampanji zanimljiv je natpis: "Zamislite svijet u kojemu se riječi koje izgovarate pojavljuju na vašoj koži. Biste li više pazili što govorite?"

- Imala sam, nažalost, gorkih iskustava s maltretiranjem dok sam išla u školu jer sam uvijek bila drukčija, svoja, originalna, što je nasilnicima smetalo i zagorčavali su mi život, čak su povremeno pribjegavali i fizičkom nasilju. Ja, pak, nemam razumijevanja ni za jedan oblik diskriminacije i nisam ni zbog koga željela promijeniti sebe, svoju osobnost, interese i način života. Poštovala sam svakoga i stoga sam mislila da i ja imam pravo na poštovanje - iskrena je Annabella.

Oduvijek je bila kreativna i voljela je izraziti te svoje "unutarnje svjetove". Stoga ne čudi što je pjevala u Hrvatskom pjevačkom društvu "Lipa", kao ni to što pohađa Školu crtanja i slikanja "Waldinger". Ipak, njezina umjetnička duša ponajviše dolazi do izražaja u šminkanju, koje za Annabellu nije puko uljepšavanje, nego - izražavanje kreativnosti.

- Mama (koja je također zborska pjevačica i amaterska fotografkinja, nap. a.) bila mi je uzor, uvijek je bila našminkana, no ja se nisam šminkala do drugog razreda srednje škole. Bila sam iskompleksirana, imala sam dvojbi oko svog izgleda, a šminkanje mi je omogućilo izlazak iz tog nezadovoljstva sobom koje je, zapravo, bilo neutemeljeno. Boje su me fascinirale, a lice sam vidjela kao platno. Tako sam se počela baviti face paintingom, što me i danas više privlači nego klasično šminkanje - pojašnjava Annabella svoju odluku da šminkom i kistovima izrazi svoju kreativnost, ali i vlastiti svjetonazor koji je otvoren za sve i svakoga jer, odlučna je, ljude treba prihvatiti onakvma kakvi jesu.

- Kada bismo svi bili kao po kalupu, svijet bi bio dosadan, a životi bi bili bez boja. Tko bi poželio živjeti u crno-bijelom svijetu? Ja sigurno ne! - ističe.

Povremeno nekog našminka za vjenčanje, maturalnu ili neku drugu svečanu priliku, no tim se poslom bavi toliko koliko joj treba da pokrije troškove šminke i pribora. Naime, kvalitetna je šminka najčešće poprilično skupa, kao i edukacije, pa se ponajviše obučavala preko tutorijala.

- Ipak, ključ uspjeha make-up artista nije u skupoj šminki, nego se trebaju posložiti šminka, alat, vještina artista i lice modela. U šminkanju, kao i u životu, sviđa mi se biti "izvan kutije", pa mi je, recimo, izazovno drag queen šminkanje jer oni šminkanjem zapravo mijenjau personality - kaže.

Sama (se) fotografira


Kad je o njoj samoj riječ, sigurna je da kada se našminka nije potpuno ista osoba kao kad je nenašminkana. Svoje lookove fotografira sama jer, kaže, točno zna što hoće i kako to postići.

- Prije sam često snimala videa za YouTube, no to mi je oduzimalo puno vremena. Sada se baziram na prezentaciji preko Instagrama (annabella.makeup). Uložila sam jako mnogo vremena učeći o fotografiranju i uređivanju fotografija. Volontirala sam kao make-up artist u Fotosofiji jer sam to vidjela kao odličnu prigodu za učenje - otkriva.

Annabella studira na Odjelu za kemiju, gdje planira ostati i na diplomskom studiju, i to na istraživačkom smjeru.

- Ne vidim se kao pedagoga kada je o kemiji riječ, za razliku od šminkanja, čemu bih, sigurna sam, mogla upješno podučavati druge. Kemija mi se čini kao izvrsno polazište za proizvodnju vlastite šminke, prirodne dakako, čime bih spojila više svojih interesa - razmišlja o budućnosti, koja će sigurno biti "u boji".Ivana Rab Guljaš
PRIČA S OSMIJEHOM

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPCI PROSVJEDUJU

Dezinfekcija ruku je obvezna, a što s kolicima za kupce?

2

ESKALIRALI PROBLEMI S PARKIRANJEM U GČ TVRĐA

Vijenac oaza besplatnog parkiranja, stanari očajni

3

BEZ OTKAZIVANJA

Zakupci ne izlaze iz lokala