Ekonomija
FOKUS NA DOBROBIT ZAJEDNICE

Održivost postaje standard poduzeća
Objavljeno 20. srpnja, 2021.

Kako bi pomogla poduzećima da se pravovremeno prilagode novim europskim direktivama i zadrže konkurentnost na tržištu održivog financiranja, Zadruga za etično financiranje (ZEF) u Hrvatskoj uvodi sustav mjerenja i praćenja okolišnog i društvenog utjecaja poduzeća prema međunarodnoj metodologiji Economy for the Common Good (ECG), koja pruža sveobuhvatnu sliku o tome koliko su poslovanje, ulaganja i djelatnosti neke organizacije doista održivi te donosi strateške prijedloge za integriranje ESG kriterija i transformiranje poslovanja. Riječ je o alatu za efikasno i sustavno kvantificiranje održivosti poslovanja poduzeća koji prikazuje u kojoj se mjeri ono vodi vrijednostima ljudskog dostojanstva, solidarnosti i društvene pravde, održivosti okoliša, transparentnosti i suodlučivanja te koji omogućava kontinuirani razvoj poduzeća u smjeru održivog i društveno odgovornog poslovnog upravljanja. Na taj način ECG podiže društvenu odgovornost poduzeća (CSR) na novu razinu, jer omogućava potrošačima i ostalim dionicima da lako procijene doprinos tvrtke društvu i okolišu. Ova metodologija namijenjena je poduzećima, jedinicama lokalne samouprave, udrugama, zadrugama i drugim organizacijama koje se žele razvijati u održivom smjeru i postati otpornije na izazove i krize.



"Stiglo je vrijeme kada održivost više nije iznimka, nego standard u poduzećima diljem Europe. Novom Direktivom za nefinancijsko izvještavanje (NFRD) Europska unija odlučna je u svojoj namjeri transformacije gospodarstva u moderno, resurno učinkovito, konkurentno i klimatski neutralno do 2050. godine. Revizijom direktive NFRD-a, pridonosi se izgradnji ekonomije za dobrobit zajednice i održivi razvoj. Nova era nefinancijskog izvještavanja trebala bi učiniti tvrtke odgovornijima prema društvu, postaviti čvršće standarde za izvještavanje i omogućiti usporedivost podataka, a do 2027. godine obveza nefinancijskog izvještavanja očekuje se i za sva mala i srednja poduzeća. U skladu s ciljevima Europskog zelenog plana, UN-ovim ciljevima održivog razvoja 2030. i s Nacionalnom razvojnom strategijom RH 2030., ovom direktivom poduzeća se usmjeravaju na proaktivno razmatranje šireg utjecaja određene djelatnosti na zajednicu i okoliš te ih se potiče na razvoj poslovanja sukladno ESG (Environmental, Social, Governance) kriterijima" navode iz ZEF-a.

Economy for the Common Good (ECG) naslanja se na istoimeni ekonomski model koji za svoj primarni cilj i svrhu djelovanja ima opće dobro – dobar život svih na zdravom planetu. ECG teži etičnoj tržišnoj ekonomiji osmišljenoj da poveća kvalitetu života svima te promicanju vrijednosti ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i ekološke odgovornosti u svakodnevnoj poslovnoj praksi.

ECG metodologija uvodi se na hrvatsko tržište u okviru projekta eECONOMIJA, koji Zadruga za etično financiranje (ZEF) provodi u suradnji sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG) i uz podršku Europskog socijalnog fonda. Z.Rupčić
Hrvatska u društvu s tridesetak zemalja
Ovim projektom ZEF priključuje Hrvatsku dobrom društvu od tridesetak zemalja diljem svijeta koje već koriste ECG metodologiju, uključujući Austriju, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Englesku, Švedsku, Švicarsku i nekoliko zemalja izvan Europe. Projekt je financiran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Organizacija treninga sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog socijalnog fonda(ECG).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike