Kultura
FESTIVAL PLESA I NEVERBALNOG KAZALIŠTA

Svetvinčenat - središte suvremenog plesa
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Otvara ga srpski Bitef Dance Company s predstavom "Prostor za Revoluciju", a zatvara plesna uspješnica "Gran Bolero" J. R. Gamoa

Ovogodišnje, 22. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održat će se od 23. do 25. srpnja na već tradicionalnim lokacijama istarskog gradića koji već više od dva desetljeća ljeti postaje privremeno središte suvremene plesne umjetnosti.



Premijerne izvedbe


Festival otvara srpska Bitef Dance Company izvedbom plesne predstave "Prostor za Revoluciju", a zatvara nagrađivana plesna uspješnica "Gran Bolero" Jesúsa Rubija Gamoa, zahtjevna i impozantna plesna koprodukcija dviju španjolskih najvećih plesnih kuća. Održat će se i svjetska premijera nove plesne predstave istaknutog baletnog umjetnika Staše Zurovca, "LULU"; domaću plesnu scenu na festivalu predstavljaju Studio za suvremeni ples s predstavom "Spektakl" koreografkinje Irme Omerzo, predstava "Skupa" nagrađivanje plesne umjetnice Petre Hrašćanec te predstava "REVEL REVEL" španjolske koreografkinje Roser López Espinosa u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.

Prvi festivalski dan uključuje izvedbu spomenute plesne predstave "Prostor za Revoluciju" Bitef Dance Company (23. srpnja u 23 sata u kaštelu Grimani). Riječ je o radu po konceptu i u koreografiji plesne umjetnice Isidore Stanišić, nastalom kao svojevrsni osvrt na obilježavanje stote obljetnice Oktobarske revolucije; no to je zapravo promišljanje o današnjem svijetu i društvenom poretku u kojemu živimo; o tome gdje su danas revolucionarne ideje.

Istog dana održat će se još dvije izvedbe: predstava "Lo Invisible" španjolske plesne kompanije No bautizados te "Spektakl" koreografkinje Irme Omerzo. No bautizados vode plesačica i koreografkinja Katia Humenyuk te glumac i pantomimičar Rolando Salamé, a ovim projektom istražuju osjećaje kojima su obilježeni neki od presudnih trenutaka u ljudskom životu. Predstava "Spektakl" preispituje nasljeđe najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla - Studija za suvremeni ples.

Upravo u Svetvinčentu svjetsku će premijeru imati "LULU" - nova predstava renomiranog i nagrađivanog plesnog umjetnika Staše Zurovca. Riječ je o plesno-glazbenoj monodrami inspiriranoj dramskim komadima Franka Wedekinda "Duh zemlje" i "Pandorina kutija". Spomenuti komad izvode brazilska plesna umjetnica i performerica Andressa Miyazato, nekadašnja glavna plesačica Staatstheatera Darmstadt i Musiktheatera Linz, te violinistički virtuoz i osnivač svjetski poznatog Balanescu Quarteta, istaknuti glazbenik i kompozitor Alexander Balanescu. Premijerna izvedba je 24. srpnja u 21.30 u kaštelu Grimani.

Njemački koreograf Moritz Ostruschnjak u Svetvinčentu će predstaviti rad "Plesne upute (neće zauvijek biti ovako)", plesni solo u izvedbi plesača Daniela Conanta koji obiluje refleksivnim i ironičnim referencama koje prkose konkretnoj definiciji. Predstava će biti izvedena 24. srpnja u 22.30 na Trgu. Domaću produkciju 24. srpnja u 23 sata u kaštelu Grimani zastupa rad "REVEL REVEL" španjolske koreografkinje Roser López Espinosa u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Spomenuti komad izvodi pet žena koje predstavljaju pet različitih univerzuma koji dijele zajedničke nazivnike, poglavlja povijesti, prijeđene puteve i spremnost da propitkuju prirodu vlastitih sloboda.

Veliko finale


Festival zatvara nagrađivana plesna uspješnica "Gran Bolero" Jesúsa Rubija Gamoa 25. srpnja u 22.30 u kaštelu Grimani. Riječ je o zahtjevnoj i impozantnoj plesnoj koprodukciji dviju najvećih španjolskih plesnih kuća - Madrilenian Teatros del Canal i Mercat de les Flors - koja nam predstavlja potpuno novu perspektivu na slavnu kompoziciju Mauricea Ravela.

Posljednji festivalski dan uključuje još dvije izvedbe: predstavu "Druga strana: noć maštanja" američke koreografkinje Sare Shelton Mann te predstavu "Skupa" nagrađivane plesne umjetnice Petre Hrašćanec. Prva predstava nadahnuta je dvadesetogodišnjom suradnjom koreografkinje Shelton Mann i izvođačice Abby Crain, a bit će izvedena na Trgu u 22 sata. Za predstavu "Skupa" Hrašćanec je osvojila nagradu za najbolju koreografiju strukovnih udruga UPUH i UPU Puls u 2020. godini. Ta će predstava biti izvedena u Mediteranskom plesnom centru u 21 sat.



Tanja Kvorka
LOKACIJE I EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Ove godine Festival uključuje devet izvedbi koje se, kao i dosad, izvode na autentičnim gradskim lokacijama – u kaštelu Grimani, na svetvinčentskom trgu te u Mediteranskom plesnom centru, prostoru koji već godinama djeluje kao prostor za kreiranje i istraživanje plesnih umjetnika. Ovogodišnje festivalsko izdanje održat će se u skladu sa svim nužnim epidemiološkim mjerama. Posjetitelji mogu doći bez potvrda i/ili COVID putovnica, ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera na svim festivalskim lokacijama.

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike