Sport
HRVATSKA NA SVOM DRUGOM OI-JU

Rukometaši zaslužni za premijeru "Lijepe naše"
Objavljeno 20. srpnja, 2021.
Nakon što su u Barceloni četiri godine ranije probili led, hrvatski sportaši(ce) su se na svojim drugim Igrama od samostalnosti predstavili u lijepom svjetlu.

U Atlanti, od 19. srpnja do 4. kolovoza 1996., nastupila su 84 hrvatska sportaša (osam sportašica), koji su se natjecali u 14 sportova (atletika, boks, hrvanje, gimnastika, jedrenje, kajakaštvo, košarka, plivanje, rukomet, stolni tenis, streljaštvo, tenis, vaterpolo i veslanje). Našu je trobojnicu na svečanom otvorenju nosio vaterpolist Perica Bukić.

Broj medalja bio je manji u odnosu na prethodne Igre, gdje je Hrvatska zaslužila tri odličja. Iz SAD-a stigle su nam dvije kolajne, ali prvi put osvojena je ona najsjajnija. Za to su zaslužni rukometaši koji su u finalu svladali Švedsku 27:26, reprezentaciju koja je u to vrijeme bila dominantna na europskim i svjetskim parketima. Nedostajalo im je samo zlatno olimpijsko odličje, ali pred 25.000 gledatelja u Georgia Domeu nešto se pitalo i izabranike legendarnog trenera Velimira Kljaića. Kljun je na raspolaganju imao sjajnu momčad, a činili su je: Patrik Ćavar, Valner Franković, Slavko Goluža, Bruno Gudelj, Vladimir Jelčić, Božidara Jović, Nenad Kljaić, Venio Losert, Valter Matošević, Zoran Mikulić, Alvaro Načinović, Goran Perkovac, Iztok Puc, Zlatko Saračević, Irfan Smajlagić i Vladimir Šujster. Medalje im je uručio tadašnji predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak, nakon čega se prvi put u povijesti na Olimpijskim igrama čula hrvatska himna “Lijepa naša”.

Zamalo se to u Atlanti dogodilo dvaput, ali hrvatski vaterpolisti u finalu su poraženi od Španjolske (5:7). Srebrnu momčad vodio je Bruno Silić, a igrali su: Maro Balić, Perica Bukić, Damir Glavan, Igor Hinić, Vjekoslav Kobešćak, Joško Kreković, Ognjen Kržić, Dubravko Šimenc, Siniša Školneković, Ratko Štritof, Tino Vegar, Renato Vrbičić i Zdeslav Vrdoljak.

Svoje olimpijce u SAD-u imao je i grad na Dravi, to su bili Mirela Skoko (streljaštvo), Aleksej Demjanov (gimnastika) te Osječani sa zagrebačkom adresom Siniša Ergotić (atletika) i Ninoslav Saraga (veslanje). N.B.
Možda ste propustili...

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

Najčitanije iz rubrike