Regija
NAKON ODLUKE VLADE O POMOĆI

Načelnici i dalje upozoravaju na nužnost zajedničkog plana u borbi protiv komaraca
Objavljeno 20. srpnja, 2021.
VUKOVAR - Nakon što je nekoliko jedinica lokalne samouprave upozorilo da se ne mogu samostalno izboriti s problemom uništavanja komaraca te predložilo da se rješavanju pristupi organiziranije na području cijele županije, u petak je prispjela vijest kako je Vlada RH, sukladno upućenoj zamolbi Vukovarsko-srijemske županije za pomoć za provođenje mjera dezinsekcije komaraca, odobrila za tu namjenu dva milijuna kuna.

Riječ je o iznosu koji će svakako pomoći poboljšavanju stanja na terenu, a kako nam je potvrđeno iz Županije, sredstva će biti raspoređena jedinicama lokalne samouprave uvažavajući do sada poduzete aktivnosti u tretiranju komarca i potencijalnim ugrozama od povećanja brojnosti komaraca na pojedinim područjima. Pritom će slijediti preporuke stručnih službi u okviru izvješća o stanju i brojnosti komaraca, ponajprije na temelju provedenoga monitoringa. Jedinice lokalne samouprave dostavit će Županiji podatke o planiranim i do sada obavljenim aktivnostima i potom će biti napravljen konkretan plan utroška odobrenih sredstava.

Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas, potvrdila nam je kako je samostalno tretiranje komaraca preveliko opterećenje za općinski proračun.

- Jedan aviotretman platili smo 18 tisuća kuna, trebao je biti ubrzo i drugi, ali nam loše vremenske prilike nisu dopustile. U vrijeme veće najezde trebalo bi tretirati svakoga tjedna kako bi to imalo efekta te pridodati i tretman sa zemlje, što su za nas golema sredstva jer, primjerice, mjesečno za vrtić izdvajamo 25 tisuća kuna - rekla je Cirba, dodajući kako Lovas ima akumulaciju vode, ribnjake i obalu Dunava, što cijelu situaciju dodatno komplicira.

Poručila je i kako bi tretmani dali adekvatan rezultat ako bi se provodili istodobno na području više općina i gradova te pogotovo kada bi pravovremeno bili obavljeni larvicidni tretmani na širem području, kao i da bi taj problem trebalo tretirati kao elementarnu nepogodu i tako mu i pristupiti.

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir rekla nam je kako su iz gradskoga proračuna platili larvicidne i tretmane sa zemlje, dok je u planu i aviotretman (čija je cijena čak 70 tisuća kuna) kada ga stručnjaci preporuče.

- U više sam navrata pisala i bivšem županu da o tom problemu pravovremeno raspravljamo na koordinaciji gradonačelnika i načelnika kako bismo imali cjeloviti plan, usuglašen sa strukom. Konstantno treba obavljati monitoring, odnosno brojenje komaraca, kako bi struka točno poručila kada je učinak kojega tretmana najbolji. Mislim da bi se svih pet slavonskih županija o tome trebalo dogovarati, a ne da unutar svake od njih općine i gradovi čine koliko mogu svatko za sebe - navela je.

Ocijenila je kako su najopterećeniji gradovi u Vukovarsko-srijemskoj županiji Vukovar i Ilok jer leže uz Dunav, pokraj kojega je svojevrsni rezervoar za komarce, odakle idu prema naseljima. Dragana Korpoš



Dragana Korpoš
ZAJEDNIČKI FOND GRADOVA I OPĆINA?
Mnogi čelnici lokalnih samouprava suglasni su da bi program suzbijanja komaraca trebalo napraviti na vrijeme na županijskoj razini i ne čekati da problem eskalira, pa tek onda reagirati. Pojedini su nam načelnici i gradonačelnici rekli kako bi se moglo organizirati da se sredstva iz općinskih i gradskih proračuna preusmjeravaju u svojevrsni zajednički fond. Prema dosadašnjoj praksi, ni jedan tretman u samo jednom gradu ili općini nije dao dugotrajniji rezultat te se radi o “u vjetar bačenom novcu”, a građani i dalje s pravom negoduju.

Vlada RH u petak je Vukovarsko-srijemskoj županiji odobrila dva milijuna kuna za tretiranje komaraca

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura