Crna kronika
ODBIJENA ŽALBA BOMBAŠA (72) IZ PAKRACA

Ostaje iza rešetaka jer je pokušao ubiti HEP-ovce
Objavljeno 20. srpnja, 2021.
Pakračanin je stava da je ručnu bombu bacio jer su ga radnici HEP-a isprovocirali

Milorad A. (72), koji je u siječnju bacio bombu na dva djelatnika HEP-a, u Ulici Jana Žiške u Pakracu, ostaje u istražnom zatvoru. Odluka je to Visokog kaznenog suda, koji je odbio Miloradovu žalbu da se rješenje o produljenju pritvora Županijskog suda u Bjelovaru nakon podignute optužnice, zbog opasnosti od ponavljanja djela, ukine.



Viši sud u svom rješenju navodi kako je, protivno stavu 72-godišnjaka, prvostupanjski sud pravilno utvrdio sve okolnosti koje su odlučne za produljenje istražnog zatvora.

- Okrivljeni M. A. bio je nezadovoljan postupanjem radnika Hrvatske elektroprivrede koji su po nalogu poslodavca došli obustaviti isporuku električne energije, te nekritičkog stava okrivljenika koji proizlazi iz podataka u spisu odnosno izjave samog okrivljenika koji objašnjenje za svoj čin nalazi u tome što su njega zaposlenici HEP-a "isprovocirali". Pa kada se pored navedenog ima u vidu da su u kući u kojoj živi pronađene dvije ručne bombe M-75, to je ispravan zaključak prvostupanjskog suda da bi okrivljenik bilo koga drugog, a ne samo dvojicu oštećenika, u trenutku osjećaja nezadovoljstva, mogao pokušati lišiti ili lišiti života. Upravo imajući u vidu navedeno, drugostupanjski sud ne nalazi osnovanim žalbeni navod da je pogrešan zaključak suda da bi okrivljenik mogao dovršiti kaznena djela jer mu oštećenici nisu osobno poznati - navodi, između ostaloga, drugostupanjski sud.

Pravilnost odluke prvostupanjskog suda nije dovedena u pitanje ni isticanjem u žalbi da je okrivljenik osoba u dobi od 72 godine. Viši sud ističe kako, iako je odredbom iz Zakona o kaznenom postupku, propisano da se istražni zatvor protiv osobe koja je navršila 70 godina života može odrediti samo iznimno, time istovremeno nije isključena primjena za sve osobe koje su tu dob navršile, već upravo tu iznimnost primjene ove mjere nalaže težina okolnosti na svakog pojedinog okrivljenika.- Zahtjevi javnog interesa i očuvanja sigurnosti pretežu nad pravom okrivljenika na slobodu. U uređenoj društvenoj zajednici nedopustivo je postupanje za koje se i kakvo tereti ovdje okrivljenik, osobito vodeći računa o činjenici da se napad na najviše društveno dobro – život, dogodio dok su oštećenici obavljali svojoj posao - zaključuje Visoki kazneni sud.

Uz sve navedeno, unatoč tome što je u žalbi 72-godišnjaka isticano kako do sada nije bio osuđivan niti prekršajno kažnjavan, ocjenu prvostupanjskog suda da je postojeću opasnost od ponavljanja kaznenog djela na strani okrivljenika koja je izvjesna i predvidljiva, nužno još prevenirati istražnim zatvorom, drugostupanjski sud nalazi valjanom i na zakonu osnovanom.



Sandra Lacić
DETALJI IZ OPTUŽNICE
Podsjetimo, optužnicom se 72-godišnjaka tereti za pokušaj ubojstva tri radnika HEP-a i nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru 72-godišnjaka tereti da je 27. siječnja 2021. godine oko 9.15 u Pakracu, nezadovoljan postupanjem radnika koji su prema nalogu poslodavca došli obustaviti isporuku električne energije kući u kojoj stanuje; u namjeri da ih liši života; iz svoje kuće bacio u njihovu smjeru ručnu bombu M-75 s koje je prethodno skinuo osigurač, tako da je eksplodirala u neposrednoj blizini radnika. “Jedan radnik je zadobio osobito tešku ozljedu te mu je život spašen pravovremenom liječničkom intervencijom, drugi je radnik zadobio tešku ozljedu, a treći oštećenik ozljedu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike