Ekonomija
EK PREDLAŽE NOVU STRATEGIJU ZA ZAŠTITU I OBNOVU ŠUMA

Do 2030. godine plan je zasaditi tri milijarde dodatnih stabala diljem Europe
Objavljeno 20. srpnja, 2021.
Nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) bit će prilika za ciljaniju potporu šumarima
Europska komisija usvojila je Novu strategiju o šumama EU-a za 2030., vodeću inicijativu Europskog zelenog sporazuma koja se nadovezuje na Strategiju biološke raznolikosti EU-a za 2030. Strategija pridonosi paketu mjera predloženih za postizanje smanjenja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030., i klimatsku neutralnost do 2050. u EU-u. Također pomaže EU-u da ispuni svoju predanost povećanju uklanjanja ugljika prirodnim ponorima prema Zakonu o klimi. Baveći se socijalnim, ekonomskim i ekološkim aspektima zajedno, Strategija šumarstva ima za cilj osigurati multifunkcionalnost šuma EU-a te naglašava ključnu ulogu koju imaju šumari. Šume su ključni saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti. One funkcioniraju kao ponori ugljika i pomažu nam u smanjenju utjecaja klimatskih promjena, primjerice hlađenjem gradova, štiteći nas od jakih poplava i smanjujući utjecaj suše.

Različiti pritisci


Nažalost, europske šume trpe pod mnogo različitih pritisaka, uključujući klimatske promjene. Strategija o šumama postavlja viziju i konkretne akcije za povećanje količine i kvalitete šuma u EU-u te jačanje njihove zaštite, obnove i elastičnosti. Predložene akcije povećat će odvajanje ugljika kroz povećane ponore i zalihe, što će pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena. Strategija se obvezuje na strogu zaštitu primarnih i starih šuma, obnavljanje degradiranih šuma i osiguravanje održivog upravljanja njima, na način da se očuvaju vitalne usluge ekosustava koje šume pružaju i o kojima društvo ovisi. Strategija promiče prakse upravljanja šumama koje su najprikladnije za zaštitu klime i biološke raznolikosti, a naglašava potrebu da se drvna biomasa zadrži u granicama održivosti i potiče korištenje drva s učinkovitim resursima u skladu s kaskadnim načelom. Strategija također predviđa razvoj shema plaćanja vlasnicima i upraviteljima šuma za pružanje alternativnih usluga ekosustava, npr. održavajući dijelove njihovih šuma netaknutima. Nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP), između ostaloga, bit će prilika za ciljaniju potporu šumarima i održivom razvoju šuma. Nova struktura upravljanja šumama stvorit će sveobuhvatniji prostor za države članice, vlasnike i upravitelje šuma, industriju, akademsku zajednicu i civilno društvo da razgovaraju o budućnosti šuma u EU-u i pomognu u održavanju ove vrijedne imovine za generacije koje dolaze. Konačno, Strategija o šumama najavljuje zakonski prijedlog za pojačavanje praćenja šuma, izvješćivanja i prikupljanja podataka u EU-u. Harmonizirano prikupljanje podataka u EU-u, u kombinaciji sa strateškim planiranjem na razini država članica, pružit će sveobuhvatnu sliku stanja, razvoja i predviđenog budućeg razvoja šuma u EU-u. To je najvažnije za osiguravanje da šume mogu ispuniti svoje višestruke funkcije za klimu, biološku raznolikost i gospodarstvo. Strategiju prati Plan za sadnju tri milijarde dodatnih stabala diljem Europe do 2030. godine uz puno poštivanje ekoloških načela - pravo drvo na pravom mjestu u pravu svrhu.

Biološka raznolikost


Izvršni potpredsjednik za Europski zeleni dogovor Frans Timmermans, rekao je: "Šume pružaju dom većini biološke raznolikosti koju nalazimo na Zemlji. Da bi naša voda bila čista, a tla bogata, trebaju nam zdrave šume. Europske šume su u opasnosti. Zbog toga ćemo raditi na njihovoj zaštiti i obnovi, poboljšanju gospodarenja šumama i potpori šumarima i čuvarima šuma. Na kraju smo svi dio prirode. Ono što radimo u borbi protiv klimatskih promjena i krize biološke raznolikosti, činimo za svoje zdravlje i budućnost". Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, rekao je: "Šume su pluća naše zemlje: one su vitalne za našu klimu, biološku raznolikost, tlo i kvalitetu zraka. Šume su također pluća našeg društva i gospodarstva: one osiguravaju sredstva za život u ruralnim područjima, pružaju ključne proizvode našim građanima i imaju duboku društvenu vrijednost kroz svoju prirodu. Nova strategija o šumama prepoznaje ovu multifunkcionalnost i pokazuje kako ambicije zaštite okoliša mogu ići ruku pod ruku s ekonomskim prosperitetom. Kroz ovu strategiju, i uz podršku nove zajedničke poljoprivredne politike, naše šume i naši šumari udahnut će život održivoj, prosperitetnoj i klimatski neutralnoj Europi".
Zdenka Rupčić
Šume važan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena
Šume su važan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti zahvaljujući svojoj funkciji ponora ugljika, kao i sposobnosti smanjenja utjecaja klimatskih promjena, primjerice hlađenjem gradova, zaštitom od jakih poplava i smanjenjem suše. One su također vrijedni ekosustavi u kojima živi glavni dio europske biološke raznolikosti. Njihove usluge ekosustava pridonose našem zdravlju i dobrobiti kroz regulaciju vode, opskrbu hranom, lijekovima i materijalima, smanjenje i kontrolu rizika od katastrofa, stabilizaciju tla i kontrolu erozije, pročišćavanje zraka i vode. Šume su mjesto za rekreaciju, opuštanje i učenje, kao i dio sredstava za život.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike