Osijek
MANJA REKONSTRUKCIJA

Usklađene obveze upravnih odjela OBŽ, sada ih je jedan manje
Objavljeno 20. srpnja, 2021.

Svojevrsnom manjom rekonstrukcijom upravnih odjela župan Ivan Anušić počeo je svoj drugi mandat nositelja izvršene vlasti. Dok je za prvog mandata to bio veći zahvat, ovaj je put riječ o "finom podešavanju" do čega, između ostalog, dolazi i zbog toga što je Osječko-baranjska županija, kao uostalom i sve županije u Hrvatskoj, s početkom 2020. godine preuzela i poslove državne uprave.



U razdoblju koje je uslijedilo bilo je potrebno usklađivanje niza nacionalnih strategijskih dokumenata i pravne stečevine Europske unije, pa tako i, primjerice, na području razvoja u područjima poljoprivrede i ruralnog razvoja, za što u Županiji djeluju zasebni odjeli. No kako je na županijskoj razini dodjela potpora u ovim područjima uređena jedinstvenim trogodišnjim aktima Programom mjera potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko-baranjske županije za razdoblje 2021. - 2023. te istoimenom odlukom, čija se izrada za novo trogodišnje razdoblje upravo pokreće aktualnim Nacrtom pripremljenim za savjetovanje s javnošću, objedinjuje se Upravni odjel za ruralni razvoj i Upravni odjel za poljoprivredu, pripajanjem ruralnog razvoja poljoprivredi. Upravni odjel za ruralni razvoj bio je mali ured sa samo četiri zaposlena.



Nadalje, proširen je djelokrug Upravnog odjela za obrazovanje tako da mu se dodaju i poslovi usmjereni k mladima, kroz poticanje njihova aktivnog sudjelovanja u društvu i partnerskog uključivanja u procese donošenja odluka, kroz razvoj lokalnih i regionalnih projekata za mlade, poticanje osposobljavanja mladih za poduzetništvo i samozapošljavanje, podršku prevenciji i smanjivanju svih pojavnih oblika nasilja nad i među djecom i mladima...



Tako će i Županijski savjet za mlade, kao savjetodavno tijelo, djelovati u okviru ovoga odjela preko kojega bi im se osiguravali materijalni i drugi uvjeti za rad te ostala pitanja od značenja za rad Savjeta mladih. Naziv Odjela u skladu s tim bit će Upravni odjel za obrazovanje i mlade.



Treća je promjena vezana uz usklađivanje naziva Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije tako da se brišu riječi "za fondove Europske unije". Obrazloženje je takvo da se brojni projekti i investicije u ovom odjelu planiraju kroz različite modele financiranja - EU fondovi, međunarodni i nacionalni fondovi, državna tijela i slično, no s druge strane poslovi vezani uz EU fondove u fokusu su regionalnog koordinatora, to je Javna ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije. Ona je osnovana 2018. godine upravo u svrhu učinkovite koordinacije i poticanja regionalnog razvoja za područje Osječko-baranjske županije.



Te promjene, o kojima su konačnu odluku dali vijećnici Županijske skupštine na prošloj sjednici, znače da se broj upravnih tijela Osječko-baranjske županije smanjio s 15 na 14. D.Kuštron
RASPORED SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA
Pravilnike o unutarnjem redu za nove upravne odjele donijet će župan na prijedlog pročelnika upravnih tijela u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke. Na temelju pravilnika pročelnici upravnih tijela će, također, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu pravilnika donijeti rješenja o rasporedu službenika i namještenika zatečenih na radu u tri upravna odjela koja su obuhvaćena minirekonstrukcijom.

Proširen je djelokrug Upravnog odjela za obrazovanje tako da mu se dodaju i poslovi usmjereni k mladima

Najčitanije iz rubrike