Zdravlje
GOTOVO JE NEMOGUĆE NABROJITI SVA DJELOTVORNA SVOJSTVA

Rajčicu svakako valja uvrstiti u ljetni jelovnik
Objavljeno 19. srpnja, 2021.
Najpoznatiji sastojak rajčice, likopen, jako je važan u prevenciji karcinoma

Rajčica je u početku uzgajana samo kao ukrasna biljka jer je smatrana otrovnom. Danas je uobičajeno da se lončanice s rajčicom stavljaju na prozore kako bi se zaštitili od muha i komaraca.



Cijela biljka je dlakava i ljepljiva te na dodir ispušta žuto-zelenu boju. Naraste i više od jednog metra. Cijela biljka je otrovna, dok se zeleni plod rajčice jede, a najčešće se kiseli za zimnicu. Cvate od svibnja ili lipnja. Bez posebnog je mirisa, a plod je sočan i ukusan. Raste u vrtovima i na plantažama. Plod se bere u zrelom stanju, jede se svjež ili se od njega priprema sok, na Mediteranu neizostavna šalša, te ostala jela s rajčicom. U zelenim dijelovima biljke i ploda ima otrova solanina.

Prijeko je potrebna u dijetoterapiji kod svih najtežih bolesti. Kad uočimo ljekovita svojstva rajčice, shvaćamo da je rajčica rajsko voće. Sasvim sigurno pripada ljekovitom bilju. Rajčice nema u oficijelnom liječenju, ali se dugogodišnjim iskustvom pučke medicine, u kojoj se bez laboratorija spoznala njezina vrijednost u liječenju pojedinih bolesti, stvorila bogata receptura za uporabu ovog povrća. Najpoznatiji sastojak rajčice, likopen, vrlo je važan sastojak u prevenciji karcinoma, te ga danas sadrže svi poznati dodaci prehrani zvani suplementi.

Gotovo je nemoguće nabrojiti sva djelotvorna svojstva rajčice. Ona sadrži mnogo karotina (provitamina A), koji je potreban za pravilan rad svih organa. Koristi se u raznim dijetoterapijama za liječenje bolesti izazvanih manjkom vitamina A u organizmu, od kojih najprije treba spomenuti očne bolesti. U probavnom sustavu rajčica djeluje digestivno, tj. pojačava probavu hrane i peristaltiku crijeva. Kod pomanjkanja želučanog soka kao i kod smetnji u radu gušterače nema boljeg biološkog lijeka od rajčice jer znatno pojačava izlučivanje želučanih i crijevnih sokova.

Rajčica je pravi tonik jer omogućuje pročišćavanje stanica, opskrbljuje ih vitaminima, mineralnim solima, i mikroelementima. Ona je i poznat antioksidans i detoksikant organizma. Odstranjuje ureu i pomaže u liječenju gihta i reume te je dobar diuretik. Kao laksativ rajčica smekšava stolicu poput masti pa stolica izlazi bez teškoće, što olakšava liječenje hemoroida. Preporučuje se srčanim bolesnicima, a koristi se i za jačanje imuniteta, te usporava starenje.

Uspješno se rabi u kozmetici, gdje se koristi svježi sok rajčice kao i kod opeklina. U narodu je odavno poznata po tome što tjera insekte.

Danas je na tržištu i genetski modificirana rajčica. Znanstvenici tvrde da u njezinoj ljusci ima oko 70 % više flavonola nego u ljusci obične prirodne rajčice, tako da su njezina ljekovita svojstva još povećana, što je vrlo važno u preventivi srčanih i kancerogenih oboljenja. Likopen je poznat i kao regenerator stanica te se rabi za liječenje očnih oboljenja, bolesti jetre, masnoća u krvi i to LDL kolesterola, plućnih bolesti, bolesti gušterače, šećerne bolesti, bolesti prostate, vaskularnih bolesti.

Osvježavajuću i zdravu salatu pravimo tako da rajčicu izrežemo na kolutove ili režnjeve, kao i glavicu luka, dodamo malo soli, maslinova ulja, jabučnog octa ili limuna. Izmiješamo i pustimo da odstoji jedan sat. Salati od rajčica može se dodati i sjeckani peršin. Ovu salatu jedemo 2-3 puta dnevno u propisanoj dijetoterapiji pri oboljenju jetre, gušterače, srca, želuca, crijeva, reume, gihta, bubrega, krvi, slabosti organizma, hiperviskoziteta krvi i upalnih procesa.

Univerzalni sok od rajčice pravimo od 1 dl soka od rajčice, 1 čajne žličice sjeckanog svježeg peršina, 1 kavene žličice češnjaka u prahu i 1 čajne žličice maslinova ulja. U sok umiješamo navedene sastojke i pijemo ujutro natašte pri visokom tlaku, srčanim bolestima, masnoći u krvi, slabom radu jetre.

Za masku za svjetliji ten treba oguliti i samljeti 40 g rajčice, dodati 1 dl limunova soka i izmiješati sa 100 g mlijeka u prahu. Masku nanijeti na lice tamnije puti i ravnomjerno pokriti sve dijelove. Držati pola sata i isprati toplom vodom. Lice osušiti toplim ručnikom.

Za masku za masnu kožu treba oguliti i samljeti 100 g rajčica, dodati 150 g oguljenog skuhanog krumpira i izmiješati dodajući 0, 5 dl soka od krastavca i 100 g mlijeka u prahu. Masku ravnomjerno nanijeti na lice i držati pola sata te isprati toplom vodom.



Jasminka Knežević
Ljekovito bilje
blagodat u

ljetnim mjesecima

Sadrži mnogo karotina (provitamina A), koji je potreban za pravilan rad svih organa

Dijetalna juha od rajčice
Rajčicu narezati na komade, staviti u lonac s vodom i dodati luk, korijen celera i mrkvu. Kad je kuhano, sve pasirati i začiniti biljnim začinima (peršinom, kimom, anišom, origanom). Dijetalnu juhu od rajčice možemo obogatiti i zobenim pahuljicama. Uzimamo 2-3 puta dnevno pri bolesti jetre, crijeva, želuca itd. Sok za snižavanje tlaka.

Samo je plod jestiv
Rajčica je iznimno popularno povrće koje susrećemo u više od tisuću različitih vrsta koje se razlikuju oblikom, bojom i veličinom - od posve malih, okruglih rajčica preko jarko žutih vrsta i talijanskih duguljastih rajčica pa sve do zelenih rajčica čija je priprema vrlo popularna u južnoameričkoj kuhinji. Jestiv je jedino plod ove biljke budući da listovi sadrže toksične alkaloide.

Za zdravlje srca i krvnih žila
Osobe kojima prijeti ateroskleroza imaju pregršt dobrih razloga da uvrste rajčicu bar u svoj ljetni jelovnik. Naime, ovo privlačno povrće bogato je kalijem, niacinom, vitaminom B6 i folnom kiselinom. Svi ovi nutrijenti, različitim mehanizmima djelovanja, pridonose zdravlju srca i krvnih žila, bilo da se radi o snižavanju povišene razine kolesterola, krvnog tlaka ili homocisteina, sve redom rizičnih čimbenika za pojavu bolesti srca.

Najčitanije iz rubrike