Osijek
OSJEČANI DRŽE DO TRADICIJE

U receptu za dobru zimnicu oduvijek su domaći sastojci
Objavljeno 16. srpnja, 2021.
Tko planira skuhati pekmez od marelica, neka požuri - bit će ih još koji dan

Nema boljega mjesta za pronalaženje domaćeg voća i povrća nego što je osječka tržnica. Posebno je to izraženo u ovo vrijeme prije početka pripreme zimnice, pa iako, prema riječima brojnih prodavača, još nije vrijeme za "pravu" zimnicu, kupci nabavljaju ono sezonsko voće koje im je trenutno dostupno. Jedno od najtraženijih su marelice i šljive od kojih je moguće pripremiti ukusan pekmez, a najbolje to zna prodavač Josip Pap, koji je, kaže, prodao gotovo sve marelice koje je obrao.



Samo provjereno


- Marelica će biti možda još tjedan dana, ne duže. Inače, naveliko kupuju samo stariji sugrađani, jer mlađe uopće ne zanima priprema zimnice. Moram se našaliti pa ispričati kako je jednom djevojka kod mene kupila dunju i vratila se rekavši da sam joj prodao zelenu. Nije znala da ju treba skuhati. Šalu na stranu, ali mladi uglavnom kupuju samo za dnevnu konzumaciju - ispričao je Pap, koji u ponudi ima šljive i breskve, obične i one slične vinogradskima (otkriva da prave vinogradske stižu kasnije, nap. a.). Iako priznaje da se dobar promet uglavnom sveo samo na subotu, njega njegovi kupci ne zaobilaze.

Svoje omiljene prodavače ima i bračni par Ljubica Munkačević i Marin Vujnovac, koji ne propušta priliku za pripremu bogate zimnice. Bude tu turšije, pinđura, kuhane rajčice, ajvara i pekmeza...

- Kupujemo samo kod provjerenih domaćih proizvođača. Imamo svoju prodavačicu jaja, voća i povrća i iako možda domaća zimnica nije toliko isplativa, mi volimo domaće, pa neka je i skuplje - kaže Ljubica Munkačević, kojoj pri pripremi zimnice suprug uvijek pomaže. On će u šali dodati kako voli jesti, pa mu je jasno da mora i pomoći, no priznaje da je "mozak" pripreme njegova supruga. Kaže kako im nije teško potegnuti iz Višnjevca po dobro i kvalitetno voće i povrće.

Zeleni četvrtak


Upravo takvo ima i prodavačica Slavica, koja već nudi i krastavce za zimnicu iako nije riječ o kornišonima. U ponudi joj je i domaća rajčica po 14 kuna, no naglašava kako je riječ o konzumnoj "prvoj" rajčici, a tek kasnije će doći puna berba, što znači da će kupci rajčicu za pripremu zimnice još pričekati. A tik do njezine klupe je i Ivica Perić, vlasnik laslovačkog OPG-a Perić, koji na tržnicu dolazi samo sezonski jer u ponudi ima tek slatki kukuruz.

- Puno ljudi kupuje veće količine i kažu da moj kukuruz nose i na more, što mi je posebno drago. Ove je godine kukuruz podbacio za čak 60-ak posto, ali još uvijek je isplativ. Koliko vidim, Osječanima je sve draži - procjenjuje Perić.

Inače, jučerašnji je dan bio Zeleni četvrtak gdje je priliku za predstavljanje ekokupina imala Marica Završki. Kupce je, osim svježim kupinama, počastila i kolačem te kuglicama, dakako pripremljenim od kupina.

- Drago mi je što se Zeleni četvrtak ponovno vratio "pod sat", odnosno ondje gdje je bio na samome početku. Ne samo da posjetitelji kušaju moje ekokupine, već ih i kupuju, i to mi je posebno drago - istaknula je Završki. Organizator Zelenog četvrtka Juraj Bučević ponosno kaže kako je ovo peti stari/novi Zeleni četvrtak nakon pojave pandemije koronavirusa te priprema niz iznenađenja, posebice kad zahladi. Naime, doznajemo da će voće i povrće tada zamijeniti i razni suhomesnati proizvodi, a koji su, nema sumnje, omiljeni brojnim Slavoncima.



Marija Mihelić
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike