Dome slatki dome
DIZAJN LJETNO UREĐENJE

Egzotičan ugođaj stvorite u svom vrtu
Objavljeno 15. srpnja, 2021.
Za sve koji ne žele previše zahvata - dovoljna je uporaba bambusa, koji je temelj

Egzotična ljetovališta većini su nedostižan san, ali je njihovo ozračje moguće ostvariti u vlastitom domu.



Uvođenje tropskih biljaka poput bambusa, palmi, kaktusa ili orhideja početak je stvaranja takvog vrta. Za sve koji ne žele previše zahvata - dovoljna je uporaba bambusa, koji je temelj svakog egzotičnog ugođaja. Primijenite ga kao element ograde, zaštitu od sunca ili kao elemente namještaja. Načinite drvenu nadstrešnicu i prekrijte ju bambusom. To će biti prozračan zasjenjen prostor u koji je poželjno smjestiti garnituru za sjedenje (puno drvo, ratan), kombiniranu s prirodnim tkaninama živih boja – lanom ili pamukom.

Prozračne zavjese


Pod nadstrešnice obložite drvenom oblogom, umjesto keramikom ili kamenom, kako bi se stvorio kontrast između vanjskih staza i "unutarnjeg" prostora. Povezivanjem elemenata drva u podu i nadstrešnici ostvarit ćete prostornu cjelinu koja je zasebni element vrta, a služi za odmor i izolaciju. Za dodatnu zaštitu od sunca upotrijebite zastore oko nadstrešnice, koje ćete pomicati ovisno o dobu dana i raspoloženju. Zastore načinite u jednoj boji, povezanoj s bojama tkanine garniture za sjedenje. Preporučljive su svijetle boje, zbog osjećaja prozračnosti i svjetla. Šarenilo nije preporučljivo. U vizurama vrta trebaju dominirati boje raslinja, a ne tkanine.

Dekorativne svijeće

Tako formiran prostor poželjno je obogatiti dekorativnim svijećama, keramičkim ili drvenim zdjelama tropskog voća, sagovima i egzotičnim kipićima. Ako uvodite električnu rasvjetu, žaruljice i lusteri trebaju sadržavati drvene ukrase. Uporaba stakla remeti egzotičan ugođaj u vrtu. Ako se odlučite za uporabu kovanog željeza umjesto drva, uskladite garnituru za sjedenje i nadstrešnicu uporabom istog materijala.

Krevet od kovanog željeza može također postati sastavni element ovakvog vrta. Smjestite ga slobodno u vrt, neovisno o nadstrešnici, u prostor koji će vam pružati ugodan pogled i dovoljno mira. Ako nemate dovoljno prostora za nadstrešnicu, krevet s baldahinom bit će dovoljan za ugodan odmor i egzotičan ugođaj!



Jasminka Knežević
Dizajn
ljetno

uređenje

Urbana džungla
U vrt unesite kamenje velikih dimenzija i iskombinirajte ga s lončanicama egzotičnog bilja i već zasađenim zelenilom, kako bi dojam urbane džungle bio potpun. Staze mogu biti drvene, šljunčane ili kamene, važno je da su od prirodnih materijala. Dodatni kipovi i lončanice s trskom uz staze također će obogatiti takav ugođaj.

Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike