Ekonomija
PROMJENA VLASNIŠTVA

Tvrtka Agronom postat će član češke Agrofert grupe
Objavljeno 12. srpnja, 2021.
Agronom je jedna od najvećih tvrtki koja djeluje u hrvatskoj poljoprivredi

Krajem lipnja vlasnici tvrtke Agronom d.o.o. i predstavnici Agrofert a.s. potpisali su ugovor o prodaji i kupnji većinskog vlasničkog udjela u Agronomu. Na temelju ovog sporazuma, Agrofert će postati 70-postotni vlasnik Agronoma, s trenutačnim većinskim vlasnikom Darkom Aračićem, koji zadržava preostalih 30 % udjela u tvrtki. Ova transakcija označava izravan ulazak Agroferta na hrvatsko tržište s poljoprivrednim inputima i robama te njegovo prvo kapitalno ulaganje u zemlji.



Agronom je jedna od najvećih tvrtki koja djeluje u hrvatskoj poljoprivredi kroz osiguravanje inputa i ugovaranje poljoprivredne proizvodnje s poljoprivrednicima, trgovinu žitaricama i uljaricama, upravljanje vlastitom primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, kao i distribucijom traktora i poljoprivrednih strojeva. Ujedno, valja spomenuti da je tvrtka Agronom i jedan od organizatora specijaliziranog sajma poljoprivredne mehanizacije Farm Show Osijek, koji se svake godine održava na prostoru Sportske zračne luke Osijek-Čepin.

Kapitalno ulaganje


Agrofert grupa ima sjedište u Pragu, Češka, a njezina aktivnost je u kemijskoj industriji, proizvodnji gnojiva, poljoprivredi, proizvodnji hrane, šumarstvu i medijima. U navedenim područjima zauzima važno mjesto u srednjoj i istočnoj Europi.

Libor Němeček, član Upravnog odbora Agroferta odgovoran za spajanja i akvizicije te korporativne financije, izjavio je: "Širenje naših aktivnosti na nove zemlje jugoistočne Europe već je neko vrijeme važan dio naše razvojne strategije. Kapitalno ulaganje u Agronom je sjajan početak naše izravne prisutnosti u Hrvatskoj. Agronom predstavlja vodećeg tržišnog igrača u svim područjima svog djelovanja. S obzirom na podudarnost u poslovnom fokusu i strategiji između naših grupa, uvjeren sam da ćemo zajedno dalje uspješno razvijati poslovanje Agronoma i jačati njegovu tržišnu poziciju u Hrvatskoj kao i u susjednim zemljama, uz daljnje sudjelovanje gospodina Darka Aračića kao predsjednika Uprave i njegova tima, te se radujemo ovoj suradnji", izjavio je Libor Němeček, član Upravnog odbora Agroferta odgovoran za spajanja i akvizicije te korporativne financije.

Darko Aračić, vlasnik i predsjednik Uprave Agronoma, dodao je: "Mogu izraziti zadovoljstvo što smo uspješno završili pregovore o kupoprodaji poslovnih udjela tvrtke Agronom i što nam partner postaje jedna od najvećih korporacija u poljoprivredi u Europskoj uniji. Vjerujemo da će ova transakcija pridonijeti daljnjem poslovnom razvoju Agronoma kao i dobrobiti naših poljoprivrednih proizvođača šire društvene zajednice."

Josip Vuko, investicijski direktor KJK-a, također je komentirao: "Agronom je bio prva i dosad najuspješnija investicija KJK-a u Hrvatskoj i vrlo smo ponosni što smo ih podržali u tako uspješnom poglavlju. Tijekom posljednjih sedam godina tvrtka je više nego utrostručila svoj promet i povećala svoj EBITDA za gotovo šest puta. Vrlo smo zahvalni gospodinu Aračiću i njegovu timu na izvrsnom odnosu tijekom ovih godina i želimo Agronomu sve najbolje u budućnosti. Ovo uspješno iskustvo potvrđuje interes KJK-a za buduće poslovne prilike u Hrvatskoj."

Rast prihoda


Agronom je trenutačno u većinskom vlasništvu Darka Aračića, a manjinskim udjelom u vlasništvu KJK Balkan Holding S.a.r.l. Obavlja ponajprije distribuciju i maloprodaju poljoprivrednih inputa te ostale robe za trgovinu poljoprivrednim proizvodima te prodaju i servisiranje traktora i poljoprivrednih strojeva, ugovara poljoprivrednu proizvodnju i otkupljuje žitarice i uljarice od proizvođača. Tvrtka također upravlja maloprodajnom mrežom više od 70 poljoprivrednih ljekarni koje opslužuju poljoprivrednike diljem Hrvatske. Prihodi od prodaje Agronoma premašili su 100 milijuna eura u 2020. godini, što je rast od 40 % u odnosu prema 2019. godini.

Budući da transakcija mora biti odobrena od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, kao i nekim drugim zemljama, provedena će biti tek nakon dobivanja ovih odobrenja. Strane su se složile da neće objavljivati daljnje detalje transakcije.


Tomislav Sekulić
Važan investitor i u niz drugih zemalja
AGROFERT je osnovan 1993. godine kao trgovačko poduzeće gnojivima i agrokemijskim proizvodima. Tijekom godina grupa je rasla i trenutačno uključuje više od 200 tvrtki koje djeluju u kemijskoj industriji, proizvodnji gnojiva, poljoprivredi, proizvodnji hrane, šumarstvu i medijima. S konsolidiranim prometom od približno 6,3 milijarde eura, AGROFERT je jedna od najvećih tvrtki u Češkoj. Osim Češke, AGROFERT je važan investitor i u niz drugih zemalja, posebice u Njemačkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Agronom je u većinskom vlasništvu Darka Aračića, a manjinski udjel ima KJK Balkan Holding S.a.r.l..

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike