Sport
RAZUM POBJEĐUJE

Neka više nikad ne bude ovako
Objavljeno 9. srpnja, 2021.
Predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA), Slovenac Aleksander Čeferin, rekao je za britansku medijsku kuću BBC da sumnja kako će se još jedno europsko prvenstvo održati u nizu različitih zemalja poput ovogodišnjeg, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Čeferin je dodao da "Euro po cijeloj Europi" jednostavno nije pošten ni prema igračima ni prema navijačima.

- To više nećemo podržavati. Mislim da je izazov jednostavno prevelik i nepravedan prema reprezentacijama koje moraju putovati toliko više od drugih - kazao je Čeferin za BBC.

Euro zamišljen prvotno u 12 država, a ostvaren u 11 "maslo" je bivšeg predsjednika UEFA-e Platinija, kojemu je očito novac u organizaciji bio jedina misao vodilja. Čeferin ima drukčiji smjer od svog prethodnika, prema mišljenju mnogih - ispravniji.

- Nije pošteno ni prema navijačima, koji su jedan dan morali biti u Rimu, a sutradan u Bakuu, u Azerbejdžanu, nakon više od četiri sata leta. Ideja je, naravno, bila zanimljiva, ali vrlo izazovna za provedbu, čak i da nije bilo koronavirusa. Mislim da to više nećemo činiti - dodao je Slovenac na čelu UEFA-e.

Ovogodišnji Euro je po mnogočemu specifičan. Trebao se igrati 2020. i ta mu godina još stoji u službenom nazivu, ali je pandemija koronavirusa natjerala UEFA-u da odgodi Prvenstvo na godinu dana. Neke odabrane momčadi igrale su cijelu grupnu fazu na domaćim stadionima, poput finalista Engleske i Italije, a neke su se seljakale iz države u državu.

Švicarska, Turska i Wales morali su putovati između Rima i Bakua u skupini A, a otkazivanje utakmica u Dublinu, u Irskoj, značilo je da su se utakmice skupine E igrale u Španjolskoj i Rusiji.

Ideju za paneuropsko prvenstvo za 60. obljetnicu prvoga Eura predstavio je bivši predsjednik UEFA-e, Francuz Michel Platini, koji je u međuvremenu zbog korupcijskih skandala i pronevjere završio u zatvoru.

Sljedeći Euro bit će u Njemačkoj 2024. godine.


Ivana Liović
Možda ste propustili...

MOK MURSA OSIJEK UOČI ZAVRŠNICE SEZONE

Prekid suradnje s Bratićem, Bogdanović vodi momčad

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana