Magazin
BORIS GABELA POLITIČKI ANALITIČAR SA ŠOLTE

Je li hrvatska čaša dopola puna ili je dopola prazna?
Objavljeno 10. srpnja, 2021.

U Hrvatskoj danas, u vrijeme pandemije, prevladava pesimizam. Pesimizam je prevladavao i prije pandemije, a novonastala situacija ga je osnažila. Osoba s vjerom u sebe i svoje sposobnosti je optimist. Samo optimizam vodi u bolje sutra - optimist je Boris Gabela, politički analitičar sa Šolte.



Koji su glavni razlozi za takav prevladavajući pesimizam, kako sami ističete...?

- Za pesimizam postoje objektivni i subjektivni razlozi. Oni objektivni mogu se vezati za materijalnu situaciju pojedinca i političku aktivnost na svim razinama, od državne do općinske. Korupcija i klijentelizam za one koji nisu politički angažirani niti minimalno kao članovi političkih stranaka i neovisnih lista stvaraju sliku nemoći, što se, nažalost, dijelom pokazuje i kao činjenica.

Izvor subjektivnih razloga je najčešće obitelj koja živi u prošlosti. Osoba naučena u socijalizmu kako će zapošljavanjem riješiti sva životna pitanja teško se nosi s prelaskom na tržišnu ekonomiju, koja vrijedi i za tržište rada, nažalost samo u realnom sektoru. Roditelji djecu zasipaju pesimizmom te mnoga od te djece životna rješenja traže izvan granica naše zemlje. Naizgled često biraju lošije od onog što mogu ostvariti u svojoj zemlji. Naime, nezaposlena mlada osoba iz Vukovara, Iloka ili Osijeka, iako može do dobro plaćenog posla u Istri ili Dalmaciji, odlazi na bliski Zapad gdje će imati veća primanja, a udaljenost od kuće joj je ista ili manja.

Iz čega se onda generiraju, bar jednim dijelom, dvije Hrvatske, ona pesimizma i ona optimizma...?

- Nažalost, pravila tržišta rada vrijede samo za realni sektor te je i dalje san svih snova prosječnog Hrvata dijete zaposliti u državnom i javnom sektoru, što kod onih koji to ne uspiju pojačava pesimizam. To je stvorilo dvije Hrvatske, Hrvatsku optimizma i Hrvatsku pesimizma.

Mediji ili nezrelo novinarstvo prate uglavnom ono loše te tako stavljaju dodatni uteg na stranu pesimizma. Naime, govoriti ili pisati kako nešto ne valja je jako lako. Pozitivno treba obrazlagati znanjem, a i masama ili medijskom tržištu nije interesantno.

Kako se boriti protiv pesimizma? Koja bi bila vaša poruka...?

- Hrvatska danas dijeli sudbinu Europe. Njezini razvojni trendovi vezani su za europske te ne treba biti pesimist. Naš smjer je isti i to bi bilo teško promijeniti. Oscilacija u razvoju prouzročenih pandemijom, ekonomskom krizom i prirodnom katastrofom je bilo i bit će te zbog njih ne treba biti pesimist. Ne treba previše uvažavati stav neodgovorne politike i populizma koji nam svakodnevno prezentiraju crne scenarije, često ih i sami kreiraju u borbi za vlast. Ta politika je isključivo borba za vlast, a poticanje pesimizma je njezin najuspješniji instrument. (D.J.)
Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

Najčitanije iz rubrike