Novosti
TRAŽI SE RADNIK VIŠE

U lipnju bilo 40 posto više oglasa za posao nego 2019.
Objavljeno 8. srpnja, 2021.
Velik broj tvrtki čekao je posljednji tren za nalaženje sezonskih radnika

Sudeći prema broju objavljenih natječaja za posao, tržište rada se oporavlja, a potražnja za radom se vraća na brojke iz pretpandemijske 2019. godine.Prema informacijama portala MojPosao, na MojPosao platformama, web-stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, u prvih šest mjeseci objavljeno je više od 37 tisuća oglasa za posao, što je 27 posto više u odnosu prema prošloj godini te samo devet posto manje nego 2019. Na oglase je pristiglo više od 600 tisuća prijava, 25 posto više nego lani i 15 posto više nego 2019. godine. Početkom godine u Hrvatskoj su na snazi bile relativno stroge epidemiološke mjere, što se odrazilo i na potražnju za radom - u siječnju je zabilježen pad od 33 posto u ukupnom broju objavljenih oglasa u odnosu prema godini prije. U veljači broj oglasa za posao počinje rasti i gotovo se izjednačava s prošlogodišnjim brojkama (-6 %). Zahvaljujući popuštanju mjera i djelomičnom otvaranju gospodarstva, u ožujku potražnja za radom nastavlja osjetnije rasti te je taj mjesec prema broju oglasa usporediv s onim iz 2019. (-2 %). Istovremeno je i znatno uspješniji od prošlogodišnjeg ožujka (+73 %) i posebice travnja kada je na snazi bilo prvo pandemijsko zatvaranje. Svibanj se pokazao kao prijelomni mjesec jer su tada prvi put otkako je pandemija počela nadmašene brojke iz 2019. Međutim, to je bila tek uvertira u snažan rast potražnje za radom koji je uslijedio u lipnju, kada je objavljeno čak 40 posto više oglasa za posao nego u istom razdoblju 2019. godine. "Posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do zakasnjelog dodatnog sezonskog zapošljavanja radnika. Naime, sve donedavno je turistička sezona bila neizvjesna zbog čega je velik broj tvrtki čekao posljednji trenutak za pronalaženje sezonskih radnika", ističe Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

U prvih šest mjeseci najveći rast u odnosu na 2019. bilježi se u kategorijama obrazovanje i znanost (+139 %), zdravstvo i socijalni rad (+63 %) te graditeljstvo, geodezija, geologija (+49 %). Pad u prvih šest mjeseci u odnosu prema 2019. bilježe kategorije dizajn i umjetnost (-33 %), briga o ljepoti, sport (-31 %), prodaja (trgovina) (-27 %) te promet, transport, pomorstvo (-27 %). Najtraženija zanimanja u prvih šest mjeseci ove godine bila su: konobar (barmen), prodavač (trgovac), kuhar, skladištar, radnik u proizvodnji, vozač, pomoćni kuhar te prodajni predstavnik. Najveća ponuda poslova zabilježena je u turizmu i ugostiteljstvu i na te se kategorije odnosi 17 posto oglasa. Slijedi prodaja, odnosno trgovina, s 15 posto oglasa te proizvodnja i zanatske usluge na koje se odnosilo 13 posto oglasa. Iako u prvih šest mjeseci kategorija turizam i ugostiteljstvo bilježi pad od 19 posto u odnosu prema pretpandemijskoj 2019., gledajući samo lipanj rast te kategorije iznosi 91 posto u odnosu prema lanjskom lipnju.


Dijana Pavlović
RAST U SLAVONIJI
Najveći pad potražnje za radnom snagom u prvih šest mjeseci u odnosu prema istom razdoblju 2019. zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj (-14 %) i Zadarskoj županiji (-8 %). Najveći rast broja oglasa u usporedbi s 2020., ali i 2019., bilježe županije na istoku i sjeveru Hrvatske: Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Međimurska i Bjelovarsko-bilogorska županija. "Nadam se kako će se ovaj pozitivan trend rasta potražnje za radom nastaviti do kraja godine, iako ga može ugroziti povećan broj COVID slučajeva. Važno je cijepiti sve starije i osobe s komorbiditetom kako ne bi rastao broj hospitalizacija i smrti vezanih uz koronavirus. Nadam se da će EU shvatiti kako su to bitni pokazatelji i da neće skratiti ovu turističku sezonu", zaključuje Igor Žonja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN ERGOVIĆ PREDSJEDNIK UPRAVE NEXE GRUPE

Krenuli smo prema proizvodnji
cementa koja neće štetiti okolišu

2

OBAVLJAJU SE SAMO HITNI POSLOVI

U štrajku i dalje 5000 djelatnika u pravosuđu

3

GLAVNI DRŽAVNI INSPEKTOR

Mikulić: Pravda spora, ali dostižna