Gastro

Prašak za pecivo i soda bikarbona dobre zamjene za kvasac
Objavljeno 5. srpnja, 2021.

Kvasac je nužan sastojak mnogih recepata uključujući kruh, kiflice, tijesto za pizzu i većinu pogača. S pomoću kvasca tijesto se diže, što rezultira njegovom mekoćom. Za potrebe pečenja obično se prodaje kao instant ili aktivni suhi kvasac - svjetlosmeđi prah sastavljen od kvasca koji se naziva Saccharomyces cerevisiae.Suhi kvasac aktivira se u prisutnosti vode i šećera, tako nastaju mjehurići ugljičnog dioksida koji se zaglave u gustom tijestu. Zatim se šire na sobnoj temperaturi ili kada su izloženi vrućini, što dovodi do dizanja tijesta. Možda ste se nekada zapitali je li moguć proces dizanja tijesta bez kvasca. Srećom, nekoliko drugih sastojaka preslikava djelovanje kvasca.Prašak za pecivo osnovni je sastojak za mnoge recepte. Poput kvasca, prašak za pecivo djeluje kao sredstvo za podizanje tijesta. Kada se navlaži, kiselina reagira sa sodom bikarbonom i stvara mjehuriće ugljičnog dioksida. Kada se zagriju, ovi se mjehurići plina šire i dovode do porasta tijesta. Upotreba praška za pecivo ne zahtijeva dodatno vrijeme dizanja. Zbog toga se koristi za brzo podizanje tijesta za palačinke, kukuruznog kruha, keksa i kolača.

Možete koristiti sodu bikarbonu u kombinaciji s kiselinom da zamijenite kvasac. Soda bikarbona i kiselina djeluju zajedno kako bi izazvale iste reakcije kao prašak za pecivo. Međutim, ako zasebno koristite sodu bikarbonu ili kiselinu, pekarski proizvodi neće se povećati - trebate ih kombinirati da bi došlo do reakcije. Primjeri kiselina koje se koriste zajedno sa sodom bikarbonom za repliciranje kvasca uključuju limunov sok, mlijeko i ocat pomiješane u omjeru jedan prema jedan.

Starter od kiselog tijesta sadrži kvasac koji se prirodno javlja. Napravljen je od brašna i vode, a koristi se za izradu kruha od dizanog tijesta, koji ima pomalo oštar okus u prirodnom procesu fermentacije kvasca. Fermentacija starterom od kiselog tijesta djeluje na isti način kao i instant-kvasac, stvarajući u tijestu mjehuriće ugljičnog dioksida kako bi se podiglo.

Možete koristiti šalicu (300 grama) startera od kiselog tijesta da biste zamijenili jedno pakiranje kvasca od dvije žlice. J.Kn.
Možda ste propustili...

JELOVNIK PRILAGODITI GODIŠNJIM DOBIMA

Najbolja su jela žlicom

CIKORIJA JE ZDRAVA ZAMJENA ZA KAVU

Smanjuje tjeskobu i pomaže pri mršavljenju

ZIMI SU NAM OSOBITO POTREBNE KVALITETNE HRANJIVE TVARI

Dragocjeni sastojci iz namirnica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELOVNIK PRILAGODITI GODIŠNJIM DOBIMA

Najbolja su jela žlicom

2

FINALISTI ZA PRESTIŽNU NAGRADU

Vrlo ukusni i zdravi veganski ćevapčići

3

ZIMI SU NAM OSOBITO POTREBNE KVALITETNE HRANJIVE TVARI

Dragocjeni sastojci iz namirnica