Osijek
ODLIČNO I NA NOVOJ LOKACIJI

Srpanjski Sajam antikviteta oduševio Osječane i goste iz Slavonije i Baranje
Objavljeno 3. srpnja, 2021.

Osječki Sajam antikviteta, manifestacija koja se tradicionalno održava svake prve subote u mjesecu, i u srpnju je opravdao reputaciju najiščekivanijeg događaja, ne samo u Osijeku, nego u cijeloj Slavoniji i Baranji. Parkirališne prostore u blizini nove lokacije u Parku kralja Držislava, koji je zbog obnove komunalne infrastrukture u Tvrđi novi dom Sajma, okupirali su automobili registarskih oznaka Vinkovaca, Belog Manastira, Slavonskog Broda, Đakova..., što je dokaz kako je Sajam i vrlo jak turistički adut grada Osijeka.

Ponuda je i ovoga puta bila zaista bogata, uz  antikvitete svih vrsta, našli su su se tu i prozivodi poput kobasica, slanine, meda, soka od aronije... I neizostavan miris langošica, koji je zaštitni znak Sajma.
"To vam je jeftino, prava koža, unikat!", rečenica je koja se do naših ušiju probila kroz gužvu koja nije izostale ni ove sajamske subote. Okrenuvši se spazili smo dugogodišnjeg izlagača Zlatka Stipančevića sa Sjenjaka, iznad Tanga, kako je adresirao svoje prebivalište. Njegov je štand bio pun interesenata, od ljubitelja znački, vojne memorabilije iz recentnih, pa i onih nešto starijih ratova koji su na ovim prostorima vječita tema.

Našla se tu i bista američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, no nas su privukle blještave značke. "Biraj, samo pazi da se ne ubodeš", rekao je gospodin Zlatko. Uz neizostavno cjenkanje brzo smo se dogovorili. "Može značka Veleža (slavnog mostarskog nogometnog kluba, op. a.) za 10 kuna? Ma može! Jesi ti Bosanac? Ma kakav Bosanac, otkad je Mostar u Bosni?!" Nakon doze smijeha Zlatko je dodao koliko ga oduševljava nova lokacija Sajma. "Super je prostor, samo mi malo Sunce smeta, u Tvrđi sam imao hlad drveća... Inače, sve je super, bolje nego tamo, ima prostora za sve, prekrasno, baš prekrasno!", zaključak je gospodina Zlatka s kojim se moramo složiti.

Sajam na novoj lokaciji pokazao se kao pun pogodak. Tko će dočekati kolovoz... I. Alilović

ANTIK FANATIK

Grafička mapa Zvonimira Manojlovića


 

Na Sajmu antikviteta na štandu gospodina Borislava Pavića pronašli smo grafičku mapu osječkog umjetnika Zvonimira Manojlovića. Manojlović je od rođenja, 1. siječnja 1928., do smrti, 18. travnja 1989., živio i stvarao u Osijeku. Nakon školovanja u Osijeku i Zagrebu vratio se u rodni grad, gdje se predao umjetničkom stvaranju. Široj publici Manojlovićev rad poznat je po grafičkim mapama “Osječki fragmenti I. i II.” te “Vizija starog Osijeka”, čiji smo primjerak uočili na Sajmu. Ta grafička mapa, objavljena u Osijeku 1960., uvezana je u golublje sivo platno, a sastoji se od deset dvobojnih i trobojnih grafičkih listova. Autor je svoje motive potražio u svim gradskim dijelovima od Gornjeg i Donjeg grada do Tvrđe, pri čemu je svakom pojedinom crtežu dao melankolične nazive. Tako se, listajući mapu, susrećemo s djelima Obala koje više nema, Tvrđavske vertikale, Okviri autorova djetinjstva, Usamljeni trg, Fragmenti starog Donjeg grada itd. Povezanost s Donjim gradom ispreplela mu je djetinjstvo i posao, jer je od 1962. bio zaposlen u osječkom Dječjem kazalištu “Ognjen Prica”, danas DK Branka Mihaljevića, u kojemu se bavio osmišljavanjem i izradom scenografije te kostima za lutke, koje su svojom osobnošću oduševljavale najmlađu osječku kazališnu publiku, ali i njezinu stariju kazališnu pratnju. Djela Zvonimira Manojlovića nalaze se u mnogim osječkim javnim ustanovama, a poneka imamo i u svojim kućnim bibliotekama jer se bavio i likovnom opremom knjiga.

Piše: Grgur Marko Ivanković

Možda ste propustili...

PREPORUKE CRVENOG KRIŽA GRAĐANIMA O ZAŠTITI OD HLADNOĆE

Odjenite toplu i nepropusnu odjeću i pazite na klizavicu

VELIKA POMOĆ VLADISLAVAČKIM RODITELJIMA

Besplatan vrtić, jaslice i dadilje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana