Regija
UGOVOR O IZRADI STROJA

Tvornica tissue papira
početkom 2023. kreće u rad
Objavljeno 1. srpnja, 2021.
Stroj vrijedan 11 milijuna eura, kapaciteta 1300 metara papira u minuti, izradit će tvrtka Andritz
BELIŠĆE - Jučerašnjim svečanim potpisivanjem ugovora o izradi stroja za prvu tvornicu tissue papira u Republici Hrvatskoj započeto je novo poglavlje u razvoju grada papira, a taj je ugovor gradonačelnik Dinko Burić okvalificirao "najvažnijim događajem u povijesti Belišća posljednjih 40 godina", ali i dosad najvrjednijom stvari u njegovu javnom radu.

Ugovor za izradu novog stroja, vrijedan približno 11 milijuna eura, za projekt nove tvornice čija je ukupna vrijednost procijenjena na 17,6 milijuna eura, potpisali su kao kupci predstavnici tvrtke Astrabel d.o.o. Milan Martinović (poduzetnik iz Švedske), Milorad Krgović, jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka u području papirne industrije, i Marina Novoselnik, predstavnica tvrtke Kombel Belišće, te Klaus Blechinger, potpredsjednik tissue divizije pri tvrtki Andritz AG Graz iz Austrije, i Guenter Offenbacher, direktor prodaje u istoj tvrtki, koja se obvezala po specijalnoj narudžbi Belišćana izraditi i isporučiti stroj najkasnije do početka 2023. godine.

Govoreći o ovom iznimno važnom projektu koji je počeo prije pet godina, gradonačelnik Burić podsjetio je kako je delegacija Grada Belišća zajedno s ostalim investitorima iz tvrtke Astrabel d.o.o. u protekle tri i pol godine prešla više od 20 tisuća kilometara diljem Austrije, Njemačke, Italije, Švedske i Poljske ne bi li se na licu mjesta uvjerila kako funkcionira ovakva vrsta proizvodnje, te na kraju izabrala tvrtku Andritz AG iz Graza kao tehnički i tehnološki najpovoljnijeg dobavljača opreme, odnosno proizvođača stroja za buduću tvornicu. U njoj će za početak direktno biti zaposlen 61 radnik, a njih još najmanje 40 bit će vezano uz novu tvornicu kooperantskim ugovorima. Proizvodit će oko 22 tisuće tona tissue papira godišnje, no s obzirom na to da je potražnja na tržištu za ovakvom vrstom proizvoda iznimno velika, Belišćani se s razlogom nadaju da će se kapaciteti tvornice u budućnosti proširivati.

Sličnog je stajališta bio i Klaus Blechinger iz tvrtke Andritz, koji je pohvalio napore, nastojanja i viziju Belišćana na ovom planu, a posebno gradonačelnika Burića, te podsjetio kako bi ovaj projekt trebao donijeti veliku dobrobit cijeloj zajednici. Kazao je da će budući stroj biti u mogućnosti proizvesti 1300 metara papira u minuti.



Lidija Aničić
Lider proizvodnje i jamstvo ostanka mladih
Idejni začetnik i pokretač ovog projekta, prof. Milorad Krgović, koji od samih početaka sudjeluje u njemu, već vidi Belišće i njegovu buduću tvornicu kao lidera proizvodnje tissue papira na ovim prostorima, ali još više kao zalog sretne budućnosti mladim generacijama, koje se zahvaljujući tome više neće morati iseljavati iz svoga grada. I drugi od pet suvlasnika tvrtke Astrabel iz Belišća, poduzetnik Milan Martinović, također od početka uključen u projekt, a koji desetljećima živi u Švedskoj i redovito dolazi u Belišće, mnogo očekuje od tog velikog projekta u koji bi se svojim vlasničkim udjelom, uz investitore Borka Torbicu iz BiH te Dragana Mileca, u skoroj budućnosti trebala uključiti još dva ulagača.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike