Tehno
KVALITETA ZRAKA U KUĆANSTVU

Dišite zdravije uz kvalitetan pročišćivač zraka
Objavljeno 1. srpnja, 2021.

Prema mnogim istraživanjima, kvaliteta zraka unutar prosječnog kućanstva poprilično je niske kvalitete, a u vremenu kada sve više boravimo doma, više no ikada nužno je voditi računa o zraku koji udišemo.



Ako niste osobno, vrlo vjerojatno u svojoj obitelji ili među prijateljima imate osobe koje pate od raznih alergija. Pelud, dlaka ili perut životinja, prašina, možemo samo nastaviti niz alergena od kojih mnogi imaju brojne probleme s disanjem, očima, općim stanjem. Svemu ovome nikako u prilog ne ide i činjenica kako je, prema mnogim istraživanjima, kvaliteta zraka unutar prosječnog doma lošija od prosječno prometne ulice. Kako znamo da prosječno u zatvorenom prostoru boravimo čak do 90 % svoga vremena, iznimno je važno osvijestiti brigu o kvaliteti zraka. Philips 4000i Series pročišćivač zraka nameće se kao idealno rješenje radi podizanja kvalitete zraka jer uklanja do 99,9 % virusa i bakterija te vrši filtraciju do 99,99 % čestica. PM2,5 ili fine čestice su one koje su puno opasnije od svih ostalih jer su manje od 2,5 μm pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam

Što je sve u zraku?


U zraku prosječnog doma, kuće ili stana nalaze se alergeni, prašina, mirisi od kuhanja, plinovi te druge PM2,5 čestice. Upravo potonje, PM2,5 čestice možda su i najzvučnije, a to svakako nije bez razloga. PM iz njihova naziva znači "particulate metter" ili partikularne, to jest vrlo sitne i golom oku nevidljive čestice, a broj označava njihovu veličinu. PM2,5 ili fine čestice su one koje su puno opasnije od svih ostalih jer su manje od 2,5 μm pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju izgaranjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugljen i sl.), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma. Njihov je promjer otprilike tri posto promjera dlake kose, a kad njihova koncentracija poraste i kad prodru duboko u pluća, mogu prouzročiti niz problema, od otežanog disanja do peckanja očiju. Dugotrajna izloženost takvim česticama donosi još cijeli niz zdravstvenih problema. Osim ovih čestica, u prosječnom kućanstvu su tu tako prašina, mirisi, dlake i perut ljubimaca i ostala nečistoća koja u većem ili manjem obujmu lebdi zrakom.

Uklanja mirise


Priprema uređaja traje tek koji trenutak – dovoljno je filtar izvaditi iz zaštitne folije, postaviti ga i uključiti uređaj. Kontrolni panel kao i zaslon uvelike olakšavaju postavu i rukovanje uređajem. Svakako, topla preporuka je instalirati i mobilnu aplikaciju koja omogućava udaljenu kontrolu uređaja, kao i nadzor kvalitete zraka. Pročišćivač zraka zahvaljujući naprednom senzoru svakog trenutka skenira kvalitetu zraka i do 1000 puta u sekundi, a s ciljem konstantnog monitoringa i otkrivanja čestica. Kada uređaj otkrije lošiju kvalitetu zraka, prilagođava režim rada radi filtracije u što kraćem roku. U svakom trenutku na zaslonu prikazuje koncentraciju čestica te ambijentalnom bojom sugerira kakav je zrak – plava za čisto, crvena za zagađeno. Sam filtar pozamašnih dimenzija cilindričnog oblika sastoji se od tri dijela. Prvi je predfiltar koji je nakon nekog vremena potrebno očistiti. Njegova uloga je zadržavanje krupne nečistoće kao što su primjerice dlake ili gruba prašina. Potom slijedi filtracija čestica s učinkom od 99,97 % pri 0,003 mikrona, potom filtracija alergena s učinkom od 99,99 % te filtracija virusa i aerosola s učinkom od 99,9 %. Ako još niste razmišljali o zraku koji udišete – možda je pravo vrijeme.

Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike