Svijet
POLOVICA GRADA SRAVNJENA SA ZEMLJOM

U tornadu u Češkoj petero je poginulih, razoreno 1000 kuća
Objavljeno 25. lipnja, 2021.

Tornado jačine F3 koji je u četvrtak zahvatio jugoistok Češke rušio je kuće do temelja i ozlijedio najmanje 200 ljudi. Lokalni mediji u petak su javljali da je pet osoba poginulo u oluji u najjačem takvom naletu vjetra u modernoj povijesti te srednjoeuropske zemlje i prvom tornadu nakon 2018.

Vlada je potvrdila da je razoreno oko 1000 kuća. Prema podatcima Češkog hidrometeorološkog instituta, brzina vjetra iznosila je oko 219 km/h. Kod tornada jačine F4 brzina vjetra je oko 267 km/h. U potrazi za preživjelima češkim spasiocima pridružili su se austrijski i slovački kolege, a u raščišćavanju ruševina i pomaganju unesrećenima angažirana je i češka vojska. Tornado je pogodio područje duž granice sa Slovačkom i Austrijom, oko 270 km južno od glavnog grada Praga, a sedam gradova pretrpjelo je ozbiljne štete.

Češki predsjednik Miloš Zeman izrazio je veliko žaljenje zbog gubitka ljudskih života i najdublju sućut obiteljima žrtava te je zaželio brz oporavak stradalima. Najviše oštećenja tornado je nanio u Breclavu i Hodonjinu, gradovima koji izgledaju poput ratnih zona, s uništenim brojnim kućama i vozilima te stablima iščupanima iz korijena. Na tom području pala je i tuča veličine teniskih loptica. 

U selu Valtice oštećene su gotovo sve kuće, izjavio je načelnik Pavel Trojan. "Ovo je živi pakao", rekao je guverner Južne Moravije Jan Grolich nakon obilaska stradalog područja. Zamjenika gradonačelnika Hruskyja rekao je da je pola njegova mjesta sravnjeno sa zemljom. "Crkva je ostala bez tornja, osnovna škola bez krova i izolacije, od kuća su ostali samo zidovi", rekao je Marek Babisz. Tornado je prouzročio i nestašice struje te probleme u prometu zbog srušenih električnih stupova na glavnoj prometnici između Praga i slovačke prijestolnice Bratislave. D.Pav./H

Najčitanije iz rubrike