Sport
VIŠE NEMA LAGANIH SUPARNIKA

Hrvati, čuvajte se, Furija je lansirana
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Furija je napokon lansirana, a sad je čeka svjetski doprvak - napisi su španjolskih medija nakon što je njihova nogometna reprezentacija sa 5:0 na oproštaju od skupine E zgazila Slovačku i u osmini finala izborila Hrvatsku. Ta petarda vratila je samopouzdanje u tabor španjolske reprezentacije, ali i "nabrijala" navijače i medije uoči prvog susreta drugog kruga natjecanja u Kopenhagenu.



Nakon dva remija u prve dvije utakmice Eura, protiv Švedske (0:0) i Poljske (1:1), španjolski je stroj proradio i samlio Slovake. Furija je umirila navijače i dala novi zamah projektu izbornika Luisa Enriquea, AS je jednostavno napisao: "Španjolska se vratila, dopustite nam sanjati." Hrvatska nije suparnik kojeg je Španjolska priželjkivala u osmini finala, no ni mi nismo željeli Enriqueove trupe.



- Ne mogu reći da je Hrvatska savršen protivnik za nas. Siguran sam da bi mnogi imali neke druge želje da smo mogli birati. Znamo da ni Hrvati nisu presretni što su dobili nas, ali to ne znači da nas ne mogu proći. Mi imamo još stvari koje treba popraviti, sada trebamo sve analizirati i vidjeti gdje smo griješili - poručio je španjolski izbornik Enrique.



Nismo mogli birati ni mi ni oni. Poštovanje između dvije momčadi postoji, to se vidjelo i po prvim izjavama izbornika i igrača.



- To će biti dobra utakmica, Hrvatska je vrhunska momčad, s igračima koje jako dobro poznajemo. Znamo da će to biti težak meč, ali kad prođete do posljednjih 16, ne možete očekivati ​​da ćete igrati lagane utakmice protiv slabih momčadi. Odmah ćemo se početi pripremati za osminu finala, s puno samopouzdanja, jer znam da svi nestrpljivo čekaju taj ponedjeljak i utakmicu s Hrvatskom - zaključio je Luis Enrique.



Ima nekih sličnosti između Hrvatske i Španjolske na ovom Euru. Obje su reprezentacije u prva dva kola igrale ispod očekivanja, a onda se trgnule kada je bilo najpotrebnije. I slavile plasman u drugi krug. Obje su momčadi, posebice njihovi izbornici Dalić i Enrique, bile na meti kritika javnosti, a potom jednom pobjedom sve preokrenule. Kritike su postale hvalospjevi, ali to je nogomet i sport. Dovoljno je 90 sjajnih minuta da se priča posve preokrene, da se iz depresije uđe u euforiju.



- Naš sljedeći rival je kompliciran, zna igrati odličan nogomet i ispunjen je vjerom. Koliko god situacija bila teška, uvijek se može i uspije vratiti. Predvođeni Lukom Modrićem, koji je ove sezone odigrao 62 utakmice, neugodna su momčad, s talentom i prije svega karakterom. Na klupi imaju Zlatka Dalića, istinskog vođu, u kojeg vjeruju svi nogometaši. Široj javnosti malo poznat trener, ali koji je u posljednje tri godine promijenio lice Hrvatske. Uostalom, Hrvatska je aktualni doprvak svijeta - raspisao se AS.



Iako Španjolci ističu "čeka nas teška utakmica i neugodna momčad, kakva je Hrvatska", apsolutno svi vjeruju kako idu u četvrtfinale. Prve dvije utakmice u skupini nije bila to ona prava Španjolska, no sad se razgoropadila i vrlo je opasna. Kao i uvijek, u nogometu je Španjolska uvijek Španjolska, momčad koju na svom putu svatko želi izbjeći. I. Liović
Hrvatska je na Euru 2016. pobijedila Španjolce u skupini sa 2:1. Kad bi se bar to ponovilo u Kopenhagenu

Najčitanije iz rubrike