Svijet
PRAVA U NJEMAČKOJ

Stranim njegovateljima minimalna plaća i plaćena dežurstva
Objavljeno 25. lipnja, 2021.
Strane njegovateljice i njegovatelji koji preko agencija rade u Njemačkoj, imaju pravo na minimalnu satnicu, kao i na plaćanje dežurstava, odlučio je u četvrtak Savezni sud za radne sporove u Erfurtu. "I za dežurstva plaća se puna minimalna satnica", stoji u odluci Saveznog suda za radne sporove, koji je najviša instanca za ovu vrstu sporova u Njemačkoj. On je time udovoljio žalbi njegovateljice iz Bugarske, koja je preko bugarske agencija za zapošljavanje njegovala 90-godišnju pacijenticu u njezinom stanu u Berlinu, gdje je i živjela. Iako je u stanu boravila 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i uvijek spremna na pomoć klijentici, u ugovoru je navedeno samo 30 plaćenih radnih sati. Prema vlastitim navodima ona je primala mjesečnu plaću od 950 eura neto. Konačnu visinu odštete koju je bugarski poslodavac dužan isplatiti svojoj namještenici mora odrediti socijalni sud u Berlinu. Bugarska njegovateljica traži naknadno 43.000 eura bruto.

Njemački sindikati procjenjuju da je u Njemačkoj preko agencija iz neke druge članice Europske unije zaposleno približno stotinu tisuća njegovateljica i njegovatelja koji ne rade pod istim uvjetima kao njihovi kolege iz Njemačke. Tomu još treba pridodati oko 200.000 osoba koje rade bez ugovora. Predstavnici udruga poslodavaca iz socijalnog sektora strahuju da bi ova presuda mogla ugroziti ionako nestabilno stanje ne tržištu njegovateljica i njegovatelja. "Koliko god možemo razumjeti presudu, ovom sektoru prijeti kolaps", rekao je Eugen Brysch iz Zaklade zaštite pacijenata. On je rekao da sustav njege u Njemačkoj funkcionira isključivo zahvaljujući ovoj vrsti rada. H
SINDIKAT: SUSTAVNO KRŠENJE ZAKONA
Procjenjuje se da oko 3,3 milijuna građana Njemačke, a kojima je potrebna tuđa njega, žive kod kuće. Sindikat radnika u uslužnim djelatnostima Verdi smatra da je potrebno stati na kraj “ilegalnim metodama” zapošljavanja iz inozemstva. “Model prema kojem se žene, uglavnom iz istočnoeuropskih zemalja dovode u Njemačku kako bi ovdje pomagale i radile u domaćinstvima osoba koje su ovisne o tuđoj njezi, temelji se na sustavnom kršenju zakona”, priopćio je Verdi.

Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

Najčitanije iz rubrike