Osijek
ČAK 53 PROGRAMA I OSAM PREMIJERA

Ove godine Osječko ljeto kulture otvara premijer Plenković
Objavljeno 25. lipnja, 2021.
Najveću kulturnu manifestaciju na istoku Hrvatske otvorit će premijer, Grad je osigurao 1.281.700 kn da sve bude besplatno

Osijek i ovoga ljeta potvrđuje da je središte kulture, a u to će se uvjeriti mnogi građani i posjetitelji koji ciljano dolaze u Osijek u ovo doba godine po obilnu dozu kulturnih događaja. Naime, čak 53 programa u dva tjedna bit će ponuđena građanima Osijeka i gostima grada na najvećoj kulturnoj manifestaciji na istoku Hrvatske - Osječkome ljetu kulture. Program su na konferenciji za novinare predstavili jučer gradonačelnik Ivan Radić i predsjednik Organizacijskog odbora Osječkoga ljeta kulture Dražen Alerić.

Dva tjedna užitka


Osječko ljeto kulture počinje 29. lipnja, na Dan zaštitnika Grada Osijeka – svetih Petra i Pavla, i trajat će do 13. srpnja u organizaciji i produkciji Grada Osijeka, uz potporu brojnih gradskih institucija, a naš grad postat će velika, živa pozornica i mjesto kulturnih susreta i ponajboljih umjetničkih ostvarenja. "Posebno me raduje što se kroz godine Osječko ljeto kulture nametnulo kao važna kulturna manifestacija našeg grada, a ove će ga godine posjetiti i otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, što potvrđuje kvalitetu i vidljivosti manifestacije", naglasio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.



On je, najavljujući događanja tijekom Osječkog ljeta kulture, naglasio oda ovogodišnji program donosi visokokvalitetne programe iz područja kazališne, glazbene, koncertne, plesne, književne, likovne, novomedijske te filmske kulture. Osobito su ponosni na čak osam premijernih naslova.



Predsjednik Organizacijskog odbora Osječkoga ljeta kulture Dražen Alerić kazao je da se Osječko ljeto kulture svečano otvara svjetskom praizvedbom - Koncertom za glasovir i simfonijski orkestar "Esseker" Davora Bobića, u izvedbi Hrvatskog komornog orkestra i soliste Konstantina Krasnitskog na glasoviru, a najavio je i premijeru baleta Brune Bjelinskog Mačak u čizmama te predstave Dantea Aligherija Pakao, u izvedbi osječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Dječje kazalište Branka Mihaljevića priprema dvije ambijentalne praizvedbe Kako je Temnava dobila dan prema tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog te Bon ton iza duge, koju će prema strip-slikovnici Dražena Alerića izvesti Dramski studio za srednjoškolce. Tigar teatar i Teatar Fort Forno izvest će predstavu Vedrana Klepića Tri žene, a Akademija za umjetnost i kulturu u suradnji s Kulturnim centrom premijeru predstave za djecu Ivane Klaić Močvarovci. Gradske galerije Osijek, tradicionalno za OLJK pripremaju premijerni naslov, a izvest će monodramu Jennifer Tremblay Popis. Alerić je predstavio i zanimljiv vizualni identitet OLJK-a "dravsko čudovište", koje se od bića s lošim namjerama kroz kulturne programe pretvara u dobro i zajedno s građanima uživa u svim gradskim događanjima. Vizualni identitet OLJK-a potpisuje Marko Jovanovac i Studio Marivo.


Identitet grada


U dva će tjedna kulturnih programa Osijek ponovno disati kulturu, a Grad je za tu prigodu osigurao sredstva u iznosu od 1.281.700 kuna kako bi svi programi za posjetitelje bili potpuno besplatni. Gradonačelnik Radić je, pozvavši građane na ovogodišnje Osječko ljeto kulture, naglasio kako svake godine programi Osječkoga ljeta kulture izazivaju veliko zanimanje građana, traži se stolac više, a nemjerljiv doprinos Osječko ljeto kulture ima u podizanju kulturnoga identiteta grada na Dravi.

Pridržavajući se svih važećih epidemioloških mjera, ispred glavne pozornice osigurano je 300-tinjak sjedećih mjesta, a na ulazu će se, kao i prošle godine, mjeriti temperatura.

Darko Pejić
DIVERZIJE NA KULTURU
Čuo se i glas negodovanja što se OLJK događa u parku, ovaj put to je samo bila riječ građanke, za razliku od ranijih godina kada su pojedinci radili razne diverzije, pa su vodom zalijevali ormarić s kablelima za priključivanje na struju ne bi li izazvali kratki spoj i onemogućili događanje. Neki su, pak, prijetili u Vegi bombom. Podsjetimo i na slučaj građanina koji se žalio da ne može spavati, pa je na dan događaja “iskamčio” plaćen hotelski smještaj od gradske uprave kako bi mogao nesmetano usnuti - a potom je taj isti građanin dolazio na taj isti kulturni događaj zbog kao kojeg “nije mogao” spavati u svome domu.

DIGITALNI VODIČ
Kompletan program događanja dostupan je i online, a prof. Tatjana Grganović, glasnogovornica Osječkoga ljeta kulture 2021., kaže da ga se može pogledati u digitalnom formatu na www.ljetokulture.osijek.hr/wp-content/uploads/2021/06/OLJK2021_ProgramskaKnjizica.pdf.

Osijek će postati velika, živa pozornica i mjesto kulturnih susreta i ponajboljih umjetničkih ostvarenja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike