Osijek
OSIJEK NA +41 CELZIJEV STUPANJ

Građani od vrućina kolabirali na ulicama
Objavljeno 24. lipnja, 2021.
Hitna pomoć intervenirala zbog kratkotrajnog gubitka svijesti te zbog, kaže dr. Prašničk, moždanih i srčanih udara

Kako se i očekivalo, jučer je u Osijeku upeklo toliko da su na izvještajima meteorološki servisi na mobilnim aplikacijama objavljivali da je osjećaj vrućine kao da je +41 Celzijev stupanj. Unatoč tome grad, bar prijepodne u središtu, nije zamro. Tržnica na Gajevom okupila je tradicionalno sve one koji su došli po domaće namirnice. A na Eko trgu tržnice bilo je zanimljivo. Tržnica d.o.o. Osijek je, kako nam kaže Lionela Lukačević, pozvala posjetitelje na rashlađivanje zbog toplinskog udara. Tamo su predstavljeni sokovi od bazge OPG-a Gusak - Orlov put, a bazga je brana na ekoimanju, i svaki je sastojak ekološki certificiran. Organizator Juraj Bučević navodi da su pripremili više od 100 hladnih čašica tog soka kojeg su volonteri e-cekera prezentirali i dijelili na Eko trgu.



Zbog, kako smo već naveli, iznimnih vrućina broj poziva Hitnoj pomoći povećan je za 20 do 30 posto. Što se tiče intervencija djelatnici Hitne pomoći imaju standardne intervencije kod kroničnih bolesnika kojima oscilira krvni tlak, ili osoba kojima je potrebna dodatna terapije, kazala je voditeljica Medicinske službe županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Sunčica Prašnički.Ljudi kolabiraju na ulicama, javnim mjestima, ali radilo se samo o situacijama kratkotrajnog gubitka svijesti te nešto slučajeva moždanih i srčanih udara, ali se, napomenula je dr. Prašnički, unatoč ovim vremenskim prilikama za sada ne radi o drastičnom povećanju. U osječko-baranjskom ZZHM-u preporučuju kroničnim bolesnicima da redovito uzimaju svoju terapiju, da budu primjereno odjeveni ovim vremenskim uvjetima, u unutarnjim i vanjskim prostorima te da izbjegavaju izlazak na otvoreno od 10 do 17 sati.

Državni hidrometeorološki zavod najavio je promjene vremenskih prilika za subotu, a hoće li nas klasična ljetna oluja osvježiti, mimoći, ili pak napraviti štete kakve inače prate takve meteosituacije, ostaje nam vidjeti.



Darko Pejić
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike